3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Donanımcı Array sena - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2006
    Yer
    İSTANBUL
    Mesajlar
    791
    İtibar Gücü
    0

    Wink KİTAP ÖZETİ- Bir Aşk Sayfası

    Emile ZOLA - Bir Aşk Sayfası

    BİR AŞK SAYFASI
    Doktor Mösyö Deberle ve kiracısı Helene arasında yaşanan yasak aşkın, acı hikayesidir. Doktor, Jeanne Deberle ile evlidir; Helene ise 17’sinde aileleri istemese de aşık olup evlendiği hayat arkadaşını kaybetmiş ve ondan geriye kalan Jeanne adındaki kızıyla Paris’te yaşayan bir duldur. Juliette’nin rahatsızlanıp, ani kasılmalarla dolu nöbetler geçirmeye başlamasıyla birlikte, doktor ve Helene arasında doğan birbirleriyle açıkça konuşulmadan sürüp giden bir aşk başlar. Helene Madam Deberle ile tanışır ve çok iyi arkadaş olurlar. Birlikte her akşam oturup sohbet eder ya da hiç konuşmadan da olsa her akşam birlikte Deberle ailesinin bahçesinde birlikte otururlar. Doktor işten gelince kalkıp evine giden Helene’nin bu tavrı Juliette’e kırıcı gelir ve Mösyö işten döndüğünde de birlikte oturmaları için, Helene’e ısrar eder. Böylece Doktor Henri Deberle ve Helene’nin çoğu kez göz göze gelip kalplerinde yaşadıkları gizli duygular beslenip büyümeye devam eder.
    Doktor ve Helene’nin karşılaştıkları bir nokta daha ortaya çıkar; Fetu Ana. Yaşlı,yatalak ve çoğu zaman yeni ağrıları çıkan, dilenci huylu Fetu Ana, hem Henri’nin hem de Helene’nin tanıdığı ve uğradığı bir kapıdır. Helene ona eşya, yemek,yardım götürür belli zamanlarda. Henri de gidip muayenesini yapıp, ilaçlar verir. Fetu Ana’ya ziyaretlerde sık sık karşılaşan birlikte bir ekip gibi onu iyileştirmeye çalışan doktor ve kiracısı, birbirlerine gittikçe yaklaşırlar. Akşamları Deberle evine giden Helene otururken, kızı Jeanne de bahçede Henri’nin oğluyla oyunlara dalar. Bazı akşamlar doktorun yoğun olan eşi Juliette’ın işleri çıkar ve Henri ile Helene yalnız kalırlar. Bu yalnızlıklar da çoğu zaman fırtına öncesi sessizliği anlatır. Sessizlik çok tatlıdır, ikisi öylece yan yanayken mutludur; ama bu sessizlik uzun sürmez. Juliette’in düzenlediği balodayken doktor aşkını Helene’e ilan eder. Hem de defalarca…Bu balo olayı Helene’e o tatlı sessizliği iğrenç bir şey gibi hissettirir. Deberle ailesiyle oturmalara gitmemeye başlar. Fakat durumdan hiç haberi olmayan Juliette Deberle artık gelmediği için ona kırıldığını, yemeğe davetini geri çevirmemesi gerektiğini söyler. Tekrar görşmeler devam ederken doktor söylediklerinden dolayı Helene’den özür dileme fırsatı bulur; ama doktorun iç dünyasında Helene için büyük arzular dolup taşmaya devam etmektedir.
    Doktor Henri, bir gece ansızın Helene’nin evine gider; fakat tam da o sırada Helene’nin kızı çok aşırı şiddetli nöbetler geçirmektedir. Helene kızının kurtulmasından başka bir şey istememektedir. Doktor arzularını zorlanarak da olsa kenara koyup kızı iyileştirir. Bunun üzerine Helene çok mutlu olur ve bir anda daha fazla bir tutku ortaya çıkar.Gizli görüşmeler artar ; lakin Jeanne annesine olağanüstü düşkünlüğü ile annesinin onu sık sık evde yalnız bırakıp gitmelerine dayanamaz ve çok hasta olmaya başlar.
    Helen ve Henri,sessiz arzularını zapdedemeyerek, Fetu Ana’ya bir miktar para vererek, Fetu Ana’nın evinde randevulaşıp buluşurlar, ilk ve son birlikteliklerini yaşarlar. Helen bu duygu ırmağında yıkanırken kızını çoğu zaman önemseyemediğinden, ihmal ettiğinden dolayı kızının artan hastalığı hızlı bir verem olarak onu tüketmeye başlar. Bu Helen için bir tokat etkisi yaratır; kızının hastalığı, o nasıl olduğunu farketmeden geri dönülmez bir hale gelmiştir. Doktor da,o da bu durumda kendisini suçlu hisseder. Çocuğun herkesten çok farklı bir yapısı olduğunu; yalnız kalmak, annesinin sevdiği şeylerin olabileceğinden korkmak gibi şeyleri düşünüp agresifleşebildiğini bilen annesinin içinde ateşler vardır. Çocuğuna yaptıkları onun içinde karanlık bir delik gibi sonsuz eziyete dönüşür. Mösyö Deberle’den ise nefret eder gibi uzaklaşır. En sonunda zavallı çocuğu ölür. Yıllar sonra Mösyö Rambaud (Helene’i sürekli ziyaret eden rahibin kardeşi) ‘la evlenen ve yeniden bir kızı doğan Helene, kızının mezarının başına her geldiğinde onu yalnız bırakarak hasta olmasına sebep olduğunu hatırlayıp hep kahrolacaktır. Kızı Jeanne artık sonsuz yalnızlıktadır.

    Helene, Jeanne, Doktor ve Fetu Ana ELEŞTİRİSİ
    HELENE: Güzelliği ile dikkat çeken, kendini hayatın çoğu kısmından soyutlayarak, disiplinli yaşayan bir kadın olduğu için ve sabır taşı bile çatlayabildiği için özlediği duyguları bulduğu anda hayatına anlam katan kızını bırakıp ölümüne sebep olmuştur.
    JEANNE: Annesine öylesine düşkün olan bu kız çocuğu sürekli yaşadığı sevgi ve şefkatten mahrum kalmaya katlanamamıştır. Aşırı seviyede kıskançlık vardır. Kendi kendini bitirebilecek kadar çok sevdiği ve karşılık beklediği yer annesidir.
    MÖSYÖ DEBERLE: Tutku dolu bir insandır. Sessizce bakışmalarla yetinen Helene gibi değildir. Sevgisini saklayamayıp haykırmış ve eşinin varlığına rağmen Helene ile birlikte olmuştur. Helene’nin hayatında ise karışık duyguların olduğu,unutulmayacak bir iz bırakmıştır.
    FETU ANA: Hasta olsa da olmasa da insanları para için kullanan dilencinin tekidir. Zımbırtıdan laflarla, yalanlarla insanları acındırıp paralarını alır. Helene ve Henri arasındaki duyguların oluşum aşamasındaki etkenlerden biri olmuştur.

    STÇ
    k!L!tLénmi$ H@tIr@ DéfTeR!m... kéNd!M! oKUm@M@ !ziN yOk.......

  2. #2
    Donanımcı Array
    Üyelik tarihi
    Sep 2006
    Yer
    İstanbul / Anadolu
    Mesajlar
    895
    İtibar Gücü
    18
    Sen böyle kitaplarmı okuyosun ayıp ayıp ama değişik bir kitap böyle kitaplar okumam aslında ben ama merak ettim

  3. #3
    Donanımcı Array sena - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2006
    Yer
    İSTANBUL
    Mesajlar
    791
    İtibar Gücü
    0
    bu kitap benm ödevimdi mecburen okudum ama güzel sayılır yine de... internette özetini çok aradım bulamadım benm çektiğimi başkaları çekmesin diye de forumlara falan koydum
    k!L!tLénmi$ H@tIr@ DéfTeR!m... kéNd!M! oKUm@M@ !ziN yOk.......

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. dll indir dll download sayfası
    By KC in forum Windows & Windows Yazılımları
    Cevaplar: 7
    Son Mesaj: 23-01-2010, 13:27
  2. Linux iso download sayfası
    By KC in forum Linux & Linux Yazılımları
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 04-02-2007, 01:33
  3. web sayfası tasarımı
    By blueray in forum Webmaster Alanı - Web tasarımı, web programlama vs
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 20-01-2007, 11:50
  4. internet giriş sayfası
    By brian_ist in forum Windows & Windows Yazılımları
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 17-09-2006, 11:43
  5. KİRMİZİ KİTAP
    By djaker in forum Genel Kültür - Sinema - Müzik
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 14-08-2005, 12:07

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2