LED ile aydınlatılan LCD'ler daha fazla renk, daha ince bir kasa ve enerji tasarrufu sunuyorlar

LED'ler (Light Emitting Diode) 1962 yılında geliştirildiklerinden bu yana, elektrik ve elektronik uygulamalarında yaygın bir şekilde kullanılmaktalar. Üzerinden doğru polarizasyonda akım geçtiğinde, üretiminde kullanılan maddenin cinsine göre ışık yayan yarı iletkenler olan LED'ler, uzun ömürlülük, sarsıntı ve darbeye karşı olan yüksek dayanıklılık, hızlı tam parlaklıkta ışık yaymaya başlama süresi, az ısınma ve düşük güç ihtiyacı gibi bir çok avantaja sahip olmaları nedeniyle otoyollardaki trafik lambaları dahil bir çok alanda ampul ve florasan gibi diğer ışık kaynaklarına tercih edilmekteler.

http://images.google.com.tr/url?q=ht...c/warp-led.jpg

Bir çok farklı boy, şekil ve renkte LED

Son olarak mini projeksiyon cihazlarında da kullanılmaya başlayan LED'ler, şimdi diz üstü bilgisayarlarının ekran aydınlatmasında kullanılmaya başlamış durumdalar. Sony, Toshiba ve Fujitsu gibi firmaların ardından Asus'da üreteceği yeni modellerde kullanılan LCD'lerin arkadan LED ile aydınlatılacağını duyurmuş durumda. Standart LCD'ler de arkadan aydınlatma için Cold Cathode Florasan ışık kaynakları kullanılmakta. Bu ışık kaynağının çalışabilmesi için 500v civarı bir elektrik voltajına ihtiyaç duyulmakta ve bu ihtiyaç duyulan büyük voltaj miktarı diz üstü bilgisayar bataryası tarafından karşılanamayacak düzeyde olduğundan arada dönüştürücü elektronik devrelere ihtiyaç duyulmakta.

Güç tasarrufu

Elektrik ve elektronikte hiç bir bileşenin %100 verimlilik ile çalışmadığı bir gerçek. Diz üstü bilgisayarlarda bu dönüşüm esnasında %35 lere varan güç israfı olmakta. LED'lerin çalışma voltajları çok düşük olduğundan ve arada dönüştürücü yerine sadece ledleri kontrol etmek amaçlı basit devreler bulunduğundan güç kaybı %10 larda kalmakta. Sony yeni VAIO TX serisi diz üstü bilgisayarında LED aydınlatma ile Cold Cathode Florasan ışık kaynaklı aydıtlatmaya nazaran normal kullanımda %60, düşük güç konumunda ise %90'a varan enerji tasarrufu sağlamış durumda.

Daha fazla renk

LED'ler LCD ekranlarda sadece enerji tasarufu anlamına gelmiyorlar. Yapıları gereği parlak ve ideale yakın beyaz ışık yayabilen LED'ler sayesinde LCD'ler çok daha geniş bir renk bandında görüntü verebiliyorlar. Masa üstü LCD ekranlarında LED aydınlatma teknolojisi kullanan NEC, geliştirdikleri yeni modellerin Adobe RGB ve NTSC renk paletinden çok daha fazlasını gösterebildiğini belirtiyor.

Daha ince

LED aydınlatma üreticilere, çok daha ince kasalara sahip LCD ekranlar üretebilmelerinin de yolunu açmış durumda. Cold Cathode Florasan ışık kaynakları kadar ısınmayan, herhangi ek bir dönüştürücüye gerek duymayan ve daha küçük olan LED'ler sayesinde Sony'nin yeni VAIO TX serisi diz üstü bilgisayarlarında ekran kasasının kalınlığı 4.5mm gibi oldukça ince bir şekilde imal edilebilmiş.

LED'ler bir çok alanda kullanılmaktalar, LCD ekranlarda LED'lerin aydınlatma amacı ile kullanıldıkları yerler arasına girdiler. Düşük enerji ihtiyaçları, uzun ömürleri ve dayanıklı olmaları LED'leri endüstrinin vaz geçilmezleri arasına sokmakta. Şu anki verilere göre 4.5 milyar dolar büyüklüğünde olan LED pazarının 2006'da 8 milyar dolara kadar büyüyeceği tahmin edilmekte.