Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Mesleki Yeterlilik Belgesi, ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim programlarının bu standartlara göre düzenlendiği, işgücünün mesleki yeterliliğinin yetkili olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yapılan teorik ve uygulamalı sınavlar sonucunda belgelendirildiği, alınan belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde geçerliliğinin sağlandığı, hayat boyu öğrenmenin desteklendiği, örgün eğitim almadan mesleği öğrenen kişilere becerilerini belgelendirme imkanının verildiği ve iş dünyası temsilcilerinin sürece ilişkin tüm kararlara aktif olarak katıldığı, kalite güvencesinin sağlandığı, adil, şeffaf ve güvenilir bir sistemdir.


Mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilmek için almış olduğunuz teorik ve uygulamalı eğitimlerin sonucunda, belge sahibi olmanız için MYK tarafından düzenlenen sınavlara giriş yapmanız ve başarılı olmanız gerekmektedir. Eğitimini almış olduğunuz mesleğin MYK Sınav Sonuçları, MYK'nın web portalı üzerinden T.C. kimlik numaranız, ad, soy ad ve doğum tarihi bilgilerinizi girmenizin ardından karşınıza açılan pencerede öğrenilmektedir.


Ustalık Belgesi

Çeşitli meslek gruplarında çalışabilmek için veya iş yeri açabilmeniz için kalfalık ve ardından ustalık belgesi sahibi olmanız gerekmektedir. "Ustalık belgesi nasıl alınır?" yazımızdan ustalık belgesini almak için detaylı bilgilere kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ustalık belgesi almanız için iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birisi mesleki eğitim merkezlerinde alınan eğitimle birlikte eğitim sonucunda sınava girerek ya da hali hazırda çalışmakta olduğunuz mesleğin SGK kayıtlarını ibraz etmeniz durumunda yalnızca sınava girerek, başarılı bir sonuç almanız durumunda kolaylıkla ustalık belgesi sahibi olabilirsiniz.