8 sonuçtan 1 ile 8 arası
  1. #1
    Banned Array
    Üyelik tarihi
    Jan 2009
    Mesajlar
    2
    İtibar Gücü
    0

    Neden amd?

    İntel işlemcilerin AMD işlemcilerden daha iyi performans gösterdikleri tezine nasıl ulaştınız bilmiyorum ama aralarındaki AMD lehindeki mimari farklılıkları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

    1. Bellek yöneticisi AMD sistemlerde CPU içinde, Intel sistemlerde kuzey köprüsünde bulunur. Bu durum AMD işlemciye Intel işlemciler karşısında olumlu performans farkı yaratır.

    2. Intel işlemcilerde bellek veriyolu FSB üzerinden çalışır ve sistem veriyolu ile ortaktır. İşlemci ne olursa olsun bellek hızı değişmez ve kuzey köprüsüne bağlıdır. 800 mhz destekleyen bir kuzey köprüsüne ve 3 ghz bir işlemciye 3000 mhz bellek de bağlasanız fark etmez yine 800 Mhz çalışır, aşağısı çalışmaz. AMD işlemcileri ise farklıdır. Bellek kontrolcüsü kuzey köprüsünde değil CPU içindedir. Hızı bellek kontrolcüsü değil belleğin kendisi belirler. Bellek veriyolu hızı (533,800,1066 Mhz) diye bir kavram yoktur. Bellek ne kadar hızlı ise yaklaşık o hızda çalışabilir. AMD için 3000 Mhz bir CPUya 3000 Mhz bellek bağlarsanız 3000 Mhz çalışır.

    3. Sistem veriyolu Intel işlemcilerde birleşiktir ve FSB denir. Tüm sistem iletişimi bu yoldan olur. AMD için ise sistem veriyolu (FSB) diye bir kavram yoktur. Bellek ayrı diğer bileşenler ayrı yola sahiptirler. Diğer bileşenlerin kullandığı yola Hypertransport denir. Bu yol bellek tarafından kullanılmadığından AGP-PCIe, USB, FireWire, IDE, PCI vb bileşenler ile birden çok CPU soketi içeren anakartlarda CPUlar arası iletişimde kullanılır. (Intelde yoktur) Bu nedenle AMD sisteminde sistem veriyolu darboğazı diye bir şey sözkonusu olamaz. Bu durum 2 ve 4 cekirdekli Intel sistemlerde çok rahat görülmektedir. 4 çekirdek 2 çekirdekten multithread işlemlerde mantıken %70-90 hızlı olmalı ama öyle değil.(çekirdekler arası iletişim ve eşgüdüm işleri için harcanan performans hariç) %40-45 zor fark çıkıyor. Bellek yoğun işlerde işe %15-20 kadar ancak. Bu da 4 çekirdek için FSB yolunun kesinlikle çok yetersiz kaldığının açık bir göstergesidir. Bellekten beslenemeyen, sisteme yeterince ulaşamayan çekirdekler boş boş yatıyor.

    4. Intel büyük level-2 cache kullanır zira işlemcinin bellek performansı düşüktür. Bu nedenle bellek erişimini en aza indirmeye bunu da level-2 cache boyutunu büyüterek yapmaya çalışmaktadır. Bu intelin bir tercihi değil mecburiyetidir. Ortak FSB ve harici bellek kontrolcüsünü değiştirmeden verimli bellek erişimi yapamayacağından mümkün olduğunca çok veriyi cachede tutmaya çalışmaktadır. İşte intel işlemcilerin AMD'ye göre daha pahalı olmasının sebebi de budur. Aradaki farkı kapatabilmek için Intel daha çok transistor kullanmak zorunda kalmaktadır. Fazla transistör fazla ısınma demektir ve bu da tasarımı iyice zorlaştırır. Intel'in sürekli daha mikro tasarımları zorlamasının (65 nm, 45 nm ...) sebebi de budur. Bu da bir tercih veya ilerleme değil bir mecburiyettir. AMD 64 işlemcilerde bellek performansı intele göre çok yüksek, bellek erişimi daha hızlı ve ayrıca bellek veriyolu özel olup diğer bileşenlerle paylaşılmadığından AMD daha küçük cache ile aynı performansı alabilir. Daha az fakat daha çok kullanılan verileri tutarak yeterli bellek performansına ulaşır. Daha küçük cache daha basit tasarım, daha basit ve etkili adres eşleme mantığı ve daha az transistör, daha az ısınma demektir.

    Sonuç:

    AMD tasarımı ve platformu daha ileri teknolojiye sahiptir. Ancak intel daha üstün üretim teknlojisine sahiptir ve aynı silikona daha fazla transistör sığdırarak (daha karmaşık yürüme birimleri ve büyük cache) ve yüksek frekans sayesinde açığını kapatmaktadır. Platformu ise AMDye göre oldukça geridir. (FSB-Hypertransport, ayrı bellek, bellek kontrolü, soket yapısı vs)

    AMD cache miktarı küçüktür ve daha az transistör kullanabilmekte (daha basit yürütme birimleri) ve daha düşük frekanslara çıkabilmektedir.


    Not: Intel en sonunda bu işin sonunun iyiye varmayacağını görerek i7 işlemcilerde bellek yöneticisini işlemci dışına çıkardı. Eee aklın yolu bir zaten...


    AMD / İntel kıyaslaması yapacak arkadaşlara faydalı olması dileğiyle

  2. #2
    Uzman Array sheone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2006
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    3.636
    İtibar Gücü
    21
    AMD cache miktarı küçüktür ve daha az transistör kullanabilmekte (daha basit yürütme birimleri) ve daha düşük frekanslara çıkabilmektedir.
    Bu iyi bir özellik değil.

    Not: Intel en sonunda bu işin sonunun iyiye varmayacağını görerek i7 işlemcilerde bellek yöneticisini işlemci dışına çıkardı. Eee aklın yolu bir zaten...
    Bu da yanlış bir bilgi. Intel bellek kontrolcülerini Core i7 serisi ile işlemci içine aldı, eskiden güney yongasındaydı.

  3. #3
    Uzman Array sheone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2006
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    3.636
    İtibar Gücü
    21
    Bu arada komik birşey olmuş, konu silinmiş fakat benim konuya yazdığım mesaj hala duruyor ya da ben konuyu göremiyorum

  4. #4
    KC
    KC Çevrimdışı
    Administrator Array KC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2004
    Yer
    İstanbul, Turkey
    Mesajlar
    1.860
    İtibar Gücü
    10
    İlginç
    Lütfen pano kurallarını okuyunuz.
    Donanım alışverişleriniz için www.tekniks.com.tr ye bekleriz.

  5. #5
    Bilgili Array mehmettev - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2007
    Yer
    Ordan
    Mesajlar
    1.807
    İtibar Gücü
    19


    Başlık başına kalmış

    "The difficult we do right away. The impossible takes slightly longer."
    JK749 - MyBrute

  6. #6
    Uzman Array sheone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2006
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    3.636
    İtibar Gücü
    21
    evet başlık başıma kaldı, konuyu ben açtım gibi görünüyor. sanırım konuyu açan arkadaş ilk mesajı sildi

  7. #7
    Administrator Array csniper - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2004
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    3.371
    İtibar Gücü
    10
    Mesajı yanlışlıkla taşımışım. O nedenle böyle görünüyordu.

    Mesaj eski haline getirildi.
    Sizi rahatsız eden konuşma, küfür veya forum kurallarına aykırı olan mesajları, avatar'ın altında bulunan butonuna basarak bizleri bilgilendirebilirsiniz.

  8. #8
    Donanımcı Array
    Üyelik tarihi
    Sep 2006
    Yer
    İstanbul / Anadolu
    Mesajlar
    895
    İtibar Gücü
    18
    Kaçırdım ya, keşke görebilseydim

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. neden???
    By sena in forum KONU DISI
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 26-02-2007, 23:59
  2. Ati mi nvidia mı neden?
    By semih_efendi in forum Ekran Kartı
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 14-01-2007, 04:07
  3. işlemciyi neden çalıştırmıyor
    By battal in forum Anakart (Mainboard)
    Cevaplar: 12
    Son Mesaj: 19-12-2006, 22:58
  4. Neden?
    By C@GL@R in forum KONU DISI
    Cevaplar: 14
    Son Mesaj: 25-07-2006, 18:15
  5. NEDEN????(komik)
    By ozan_1179 in forum KONU DISI
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 30-04-2005, 11:46

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2