Pardus Çalışan CD

Pardus Çalışan CD, Ulusal Dağıtım Projesi tarafından Türkiye'deki bilgisayar kullanıcılarının proje hakkında fikir sahibi olması ve deneyenlerin eleştiri ve görüşlerini zamanında iletebilmesi için hazırlanmıştır. Çalışan CD kurulum gerektirmeden kullanılabilir, diskinizdeki bilgilere zarar vermez.

Pardus Çalışan CD içerisinde Linux (2.6.10) çekirdeği, KDE 3.3.2 masaüstü ortamı, ofis araçları (OpenOffice 1.1.4), İnternet araçları, çokluortam ve grafik araçları ve oyunların yanı sıra ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, Kaptan Masaüstü ve TASMA gibi yardımcı araçların ön sürümleri yer almaktadır. Pardus'u deneyebilmek için gerekli olan en düşük donanım özellikleri şöyledir:

Intel Pentium 2 ve üstü işlemci
128 MB (256 ve üstü tavsiye edilir)
CD-ROM okuyucu (4x ve üstü)


Pardus Çalışan CD'yi Edinmek


Pardus Çalışan CD'ye sahip değilseniz, CD'nin ISO imajını sayfanın sonundaki linkten bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
İndirdiğiniz dosyanın özetinde bir sorun yoksa, artık ISO dosyasını CD yazıcınız aracılığı ile yazabilirsiniz. ISO, bir CD dosya sistemi türüdür, bu yüzden onu arşiv araçları ile açmamanız, ya da bu dosyayı CD içerisinde kopyalamamanız gerekir. Aksi taktirde CD'niz başlatılabilir (bootable) olmayacak ve Pardus başlamayacaktır. CD yazmak için kullandığınız uygulamanın yardım menülerinden ISO imajların nasıl yazıldığını bulup yönergeleri takip edin.



Pardus ile Çalışmaya Başlamadan Önce


Bilgisayarınızı Pardus ile açmak için elinizdeki Pardus CD'sini CD sürücünüze yerleştirmeniz ve bilgisayarınızı yeniden başlatmanız yeterlidir.

Bu aşamada bilgisayarınız diskiniz üzerinde kurulu işletim sistemi ile normal şekilde açılıyorsa bu BIOS ayarlarınızı yapamadığınıza ya da CD'yi doğru bir şekilde yazamadığınız anlamına gelir.

Bu durumda bilgisayarınızın BIOS ayarlarını CD'den başlayacak şekilde düzenlemeniz gerekmektedir. Bunun için anakartınızın BIOS ayarlarında bilgisayarın açılması için denenecek ilk aygıt olarak CD sürücünüz seçili olmalıdır. Öte yandan dizüstü bilgisayar kullanıcılarının, bilgisayarlarının üreticilerinin belirlediği özel tuş kombinasyonlarını kullanarak başlangıç aygıtını seçmeleri gerekiyor olabilir. Denediniz fakat başarılı olamadıysanız ya da nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, anakartınızın kitapçığından bilgi alabilirsiniz.



Pardus Başlarken


Bilgisayarınız, CD sürücüsündeki Pardus ile açılmaya başladıktan çok kısa bir süre sonra ok tuşları ile hareket edebildiğiniz ve ENTER tuşu ile seçebileceğiniz aşağıdaki seçeneklerin bulunduğu bir menü ile karşılaşırsınız:

Pardus Linux
Pardus Linux (HT ya da minimum 2 CPU sistemler)
Pardus Linux (minimum ayarlar [vesa=standart])
Pardus Linux (minimum ayarlar [acpi=off, apm=off, vesa=standart])
İlk seçenek öntanımlı olarak verilen seçenektir ve yüksek olasılıkla sizin için uygundur. İkinci seçenek, birden fazla işlemcisi olan bilgisayarlar, üçüncü ve dördüncü seçenek ise eski ya da sorun çıkma ihtimali yüksek olan diz üstü bilgisayarlar ve kimi masaüstü sistemler için konulmuş seçeneklerdir. Bu seçeneklerden birisini seçmenizin ardından Linux çekirdeği bilgisayarınızın belleğine yüklenmeye başlar, çok kısa bir süre sonra karşınıza açılış işleminin ne kadarlık kısmının tamamlandığını gösteren bir durum çubuğu ile beraber Pardus'un yeşil renkteki sunum ekranı gelir. Eğer ekranınız kararır ve uzun süre yanıt vermezse bilgisayarınızın RESET düğmesine basarak, başlangıçta karşınıza çıkan menüdeki seçeneklerden 3 ve 4'sü ile yeniden açmayı deneyiniz. Tüm seçenekleri denemenize rağmen bilgisayar donanımınızdaki uyumsuzluklar nedeni ile Pardus açılmayabilir.

Açılışın son evresinde yeşil renkli sunum ekranı kapanarak masaüstü ortamı açılmaya başlar. Bu esnada eğer monitörünüz kararır ya da "signal out of range" mesajı alırsanız CTRL, ALT ve - tuşlarına aynı anda basarak öntanımlı çözünürlüğü düşürmeyi deneyiniz. Grafik ortam açıldıktan sonra, araç çubuğunun sağ tarafındaki ufak ekran yapılandırma aracı ile istediğiniz çözünürlükte çalışmaya devam etmek için gerekli ayarı yapabilirsiniz.

Daha sonrasında masaüstü ortamının açılış ekranı gelecek ve nihayet masaüstü tam olarak açılacaktır.



Pardus ile Çalışmak


Masaüstü ortamının tam olarak açılması ile Kaptan Masaüstü sizi fare ve masaüstü duvar kağıdı seçimi başlangıç ayarlarınızı yapmanız için karşılayacaktır.

Ayarladığınız duvar kağıdı ile tam olarak açılmış olan Pardus masaüstünde Başlangıç, Aygıtlar, Yerel Ağ, Belgelerim, Pardus, Masaüstü Paylaşımı ve Çöp simgeleriyle karşılaşırsınız, simgelerin işaret ettiği uygulamalara üzerilerine çift tıklayarak ulaşabilirsiniz. "Aygıtlar" simgesi, bilgisayarınıza bağlı saklama aygıtlarını gösterir ve bu aygıtlar üzerindeki dosyalara erişmenizi sağlar. Bu sayede diskleriniz içerisindeki dosyaları görüntüleyebilir ya da Pardus ile çalışırken kaybetmek istemediğiniz dosyaları disklerinize saklayabilirsiniz. Pardus simgesi ile, bu kılavuzun, Ulusal Dağıtım Projesi'nin amaçları ve proje geliştiricilerinin iletişim bilgilerinin bulunduğu yerel bir web sayfası açılır.

Araç çubuğunun sağ tarafında ses seviyesini, ekran boyutunu ve klavye düzeninizi tıklayarak ayarlayabileceğiniz uygulamacıklar bulunur. Araç çubuğunun solunda ise Pardus logosuna tıklayarak başlangıç menüsüne ulaşabilirsiniz.

Ekranın sol alt köşesindeki Pardus Logosunu tıklayarak eriştiğiniz başlangıç menüsü, Pardus için özelleştirilmiş bir menüdür. Bu Menüde Programlar seçeneği ile Pardus'ta bulunan yazılımlara erişebilirsiniz. Ayrıca menüden Pardus Yapılandırma Merkezi TASMA'ya ulaşarak Pardus ile ilgili öntanımlı yapılandırma seçeneklerini düzenleyebilirsiniz.

Pardus Çalışan CD'nin ön tanımlı kullanıcısının adı uludag'dır. Aynı zamanda hem öntanımlı hem de yönetici (root) kullanısı parolaları "uludag" dır. Komut Çalıştır'ı kullanarak konsol uygulamasına geçtiğinizde ya da oturumu kilitlediğinizde bu parolaya ihtiyaç duyacaksınız.


indir