ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/k...nis-aureus.iso

Tanıtım:
Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin yüklenebilir kararlı sürümüdür. Uzun bir aradan sonra bugüne kadar yapılan tüm paket güncellemelerini içeren kararlı sürüm 2008.2 çıkmıştır.

CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı vb.), internet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet vb.), çoklu ortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcuttur.

Pardus, özgür yazılım yaklaşımı ile açık kaynaklı yayımlanmakta ve GNU Genel Kamu Lisansı (General Public License - GPL) ile özgürce dağıtılmaktadır.

2008.2 Sürümündeki Yenilikler :

# Ağ yöneticisi // Yeni sürüme yükseltilen Ağ Yöneticisi ve ağ yapılandırma altyapısı de bir seri yenilik ve hata düzeltmesi içeriyor. Bu iyileştirmelerin ilk anda göze çarpanları ise şöyle :
- Kullanıcı ve bağlantı tabanlı DNS ayarları iyileştirmeleri,
- DHCP ve zaman aşımı iyileştirmeleri,
- ASCII olmayan ESSID iyileştirmeleri,
- Bağlantı başlatma ve durdurma sırasında betik çalıştırma desteği.

# Görüntü yöneticisi // Pardus, yeni nesil Nvidia, ATI ve Intel ekran kartlarını desteklemek için gerekli sürücüleri içeriyor. Görüntü Yöneticisi ve otomatik tanıma altyapısı zorg, bu yeni sürücüleri kullanacak şekilde güncellendi.

# Paket yöneticisi // Paket Yöneticisi de birçok iyileştirme ve güncelleme içeriyor :
- Paket arama iyileştirmeleri,
- Hatalı indirilen paketlerin tekrar indirilmesi için destek,
- Çeviri ve arayüz güncellemeleri.

# Hata düzeltmeleri // Bir önceki 2007 sürümünden bu yana geliştirilen 480'den fazla paket güncellemesi.

# Diğer iyileştirmeler // USB belleklerden başlatılabilme, Ağ Yöneticisi için WPA desteği, Geliştirilmiş paket yönetim sistemi, yenilenmiş çok dilli kurulum desteği (bu sürümde Türkçe ve İngilizce bulunuyor, Uluslararası Kurulan CD ise 11 dilde kurulum özelliğine sahip), Tulliana simge setine eklenen yeni semboller...

Pardus'ta (2008) neler var?
Pardus Geliştirme Ekibi, sizlere rahat bir masaüstü ortamı sağlamak için çok sıkı çalıştı.

Başlıcaları :

# PiSi : Yeni bir paketleme sistemi; Pardus, PiSi (Packages installed Successfully as intended) adı verilen kendine özgü paketleme sistemi ile geliyor. PiSi, Pardus geliştiricileri tarafından tasarlanan özgün bir paket yöneticisi. Hem geliştiricilerin kolay ve hızlı bir şekilde yazılımları paketleyebilmesini, hem de son kullanıcıların dertsiz ve rahat bir şekilde kurulum yapabilmesini sağlayan bir arabirime sahip. Birkaç tıklama ile, özgür yazılım dünyasındaki ihtiyaç duyduğunuz programları araştırıp bulur ve isterseniz bilgisayarınıza zahmetsizce kurar. Yazılımlar artık çok daha az yer kaplayıp, internet üzerinden çok daha hızlı indirilebiliyorlar.

# En yeni Linux çekirdeği : Pardus, en son çekirdek ve ek yamaları ile geliyor. Yeni donanım sürücüleri, bellek yönetimi ve performans geliştirmeleri, hata onarımları ile son güncel çekirdeğe sahip olacaksınız.

# Ofis yazılımı OpenOffice.org : Pardus, ofis yazılımı gereksiniminizi karşılamak için OpenOffice heyecan verici son sürümü ile geliyor. Microsoft Office dosyalarını da okuyup yazabilen ve hem Windows hem Linux ortamlarında yaygın olarak kullanılan OpenOffice.org'un yeni sürümü ile kelime işlemci, hesap tablosu, sunum ve veritabanı programları, diğer ofis dosyalarınız ile uyumluluk sorunu olmaksızın, ücretsiz ve özgür bir şekilde hizmetinizde. Pardus ekibi olarak eklediğimiz görsel malzeme, şablonlar ve uzantılar ile daha da rahat olacaksınız.

# YALI ile anında kurulum : YALI (Yet Another Linux Installer) dağıtımımızın doğduğu yer olan Pardus Laboratuvarı'nda geliştirildi ve tepeden tırnağa test edildi. Yeni kullanıcılar için Pardus'u kurup-kullanmaya başlamak, birkaç fare tıklaması kadar kolay olacak. Sadece işleviyle değil, hızıyla da sizi şaşırtacak. Biz, Pardus Geliştirici Ekibi olarak, YALI'nın yeryüzündeki en kolay Linux kurulum sistemi olduğunu düşünüyoruz.

# KDE masaüstü ortamı: KDE (K Desktop Environment), tümleşik uygulama programları ve araçları ile meşhur bir masaüstü ortamıdır. En kapsamlı ve kullanışlı masaüstü ortamı olduğuna karar vererek, en son sürümünü sizlere ulaştırıyoruz. Daha fazla bilgi için yapımcı adresini ziyaret edebilirsiniz.

# ÇOMAR, Yapılandırma Yöneticisi : Sadece Pardus'a özgü yapılandırma yöneticisi ÇOMAR, ethernet kartınızı otomatik bulur, video kartınızı ayarlar, en uygun çözünürlüğü sağlar ve ses kartınızı çalıştırır. Kısacası ÇOMAR, tüm donanım ayarlarını sizin için tamamlayarak bilgisayarınızdan tam verim almanızı sağlar. Ayrıca açılış sistemi sayesinde Pardus diğer işletim sistemlerine göre çok daha hızlı açılıyor.

# Kontact, Yeni çalışma ve işbirliği takımınız : Kontact ile e-postalarınızı okuyabilir, ayrıntılı adres defterleri oluşturabilir, bunları doğum günleri, özel günler ve toplantı anımsatıcıları ile zenginleştirebilir ve kolaylıkla arkadaşlarınızın günceleri ile ilişkilendirebilirsiniz. Kişisel Bilgi Yöneticisi ile değerli zamanınızı düzenleyebilir, takvim yazılımı ile evinizde ve işinizde önemli günlerin eşgüdümünü sağlayabilirsiniz.

# Yeni Özellikler : Pardus Güvenlik Duvarı (Pardus Güvenlik Duvarı, Pardus ile birlikte gelen bir güvenlik aracıdır. Birkaç tıklama ile kolayca port ya da makine bazında engelleme yapabilir. Basit ve etkin arayüzü sayesinde istenen kaynakların engellenmesi mümkün olur); Geribildirim Uygulaması (Pardus kullananların fikir, eleştiri ve önerilerini kolayca alabilmek ve Pardus'un yeni sürümlerini insan odaklı geliştirebilmek için hazırlanan bu yazılım, Pardus kurulduktan sonra görüşlerinizi almakta ve internet üzerinden Pardus geliştiricilerine iletmektedir); Kullanıcı Yöneticisi (Kullanıcı Yöneticisi, Pardus'a yeni bir kullanıcı eklemeye ya da mevcut kullanıcıları düzenlemeye yarar).

Temel Sistem Gereksinimleri :
Pardus'u ortalama bir donanım ile çalıştırabilirsiniz. İyi bir verim almak için en az 512 MB sistem belleği ve 1400 Mhz işlemci öneririz. Aşağıda saydığımız temel iki donanım, Pardus'u çalıştırmanızı sağlayacaktır:

# 384 MB hafıza (512 MB önerilir)
# 1 Ghz Intel veya AMD işlemci (en az 1.4 GHz önerilir)

Editör Açıklaması : Tübitak başkanlığında yürütülen proje sonucunda Almanların Suse Linux'u gibi tamamen yerli ve bize ait bir Linux dağıtımı oluşturuldu. İşte bu dağıtımın adı Pardus. Pardus tek CD'den oluşuyor ve sisteme kolayca kurulabiliyor. CD üzerinden de çalıştırılabilen sürümü mevcut. Pardus başlı başına bir işletim sistemidir. Pardus'u CD'den çalıştırmak için bilgisayarınızda bir işletim sistemi, hatta sabit sürücü olmasına bile gerek yoktur.

Pardus Linux birçok evrensel ve popüler Linux dağıtımından daha iyidir. Kullanılabilirliği daha yüksektir. Son kullanıcı için ideal bir dağıtımdır. Özellikle yeni PiSi sistemi ile program kurmak Windows'da program kurmaktan bile daha basit. Tıkla kur mantığı PiSi'nin en büyük özelliklerindendir.

Ayrıca PiSi ile paketlenmiş Pardus programlarını birçok açık kaynak Pardus sitesinde bulabilirsiniz. (Örnek : Pardus resmi deposunda, test deposunda, linuxindir deposunda, pisidepo, pardus-oyunda vb.)

Pardus Linux ile birlikte kurulu gelen Samba sayesinde diğer işletim sistemi yüklü bilgisayarlarınızı ağ üzerinden yönetmek , dosya paylaşmak çok kolaydır.

Pardus Linux son kullanıcıya verdiği destek ile de adından söz ettiriyor. (Forumları, wikisi, resmi sitesi, hata listeleri, ana sayfası, depo siteleri, pardus-oyun, pardus gönüllüleri blogları v.b. birçok Türkçe içerik ve destek sitesi)

Kurulum :
# CD'ye boot ederek yazma : Aindirdiğiniz iso dosyasının üstüne fare sağ tuşu ile tıklayıp "Birlikte Aç" seçeneğini seçin. Açılan listeden CD yazma programınızı seçin (Nero, Cd Burner vs.) ve tamam diyin. Programınız açılacaktır. Program açılınca programda Burn/Tamam/Yaz v.s. seçenekleri ile boot edilebilir CD oluşturabilirsiniz.

# Bilgisayara Kurulum : Bilgisayarınızı BIOS ayarlarından, CD'den başlatılabilir (Boot from CD vb. olabilir) bir biçimde açtıktan sonra Pardus'un sizi yönlendirecek kurulum ekranıyla karşılaşacaksınız. Gerisini yönergeleri takip ederek devam edebilirsiniz. Kurulum yapmadan önce sabit sürücünüzdeki önemli bilgileri yedeklemeyi unutmayın!
# 2008, Alpha2, Alpha3, Cebit, ATA, SFA, RC sürümü kullananlar : Konsolda vereceğiniz pisi up komutu ile Pardus dağıtımını son sürüme güncelleyebilirsiniz.