Tarayıcı Modeli 3'te (shader model) de bazı ince ayarlar yapılmış ve nokta başına aydınlanmada (with per-pixel lighting), sapma açısı eşlemede (parallax mapping) ve yumuşak gölgelerde (soft shadows) değişiklikler uygulanmış. Nvidia'nun sunumunu yaptığı 7800'e özel bir programlanabilir tarama (shading) tekniği ile taş duvar gibi 3B desen içeren yapılar "kabartma eşleme" (relief mapping) kullanarak yaratılabiliyor. 2B bir doku haritası (eşlemi) üzerindeki her nokta "yüksek/alçak" veya "iç/dış" olarak derecelendirilerek oyuncuya daha yakın olan noktanın oransal olarak daha çok aydınlanması sağlanıyor. Kuruluşun iddiasına göre bu yöntem daha sağlıklı yansımalar oluşturuyor; taş, briket duvar veya eskimiş ahşap gibi cisimlerin "dokulu, damarlı ve budaklı" görünmesini sağlıyor.

Geleneksel olarak yeni bir ekran kartına ilişkin tartışmalar oyun başarımı üzerine yapılır; ancak saydamlık keskinlik yumuşatması, Yüksek Değişkenlikli Bölge (High-Dynamic Range) yaratımı gibi konular daha uzman konuları olarak algılanır. Tony Tamasi, "Bizim 7800 GTX ile beraberce geliştirdiğimiz yeni teknoloji; yayıncılık, sayısal içerik yaratımı, işistasyonu ve Bilgisayar Destekli Tasarım/Üretim (CAD/CAM) alanlarına yönelik olan, Quadro ürün çizgisiyle gerçeklik bulacak bir kişilik değişiminin öncüsü." diyor.

Nvidia tüm sınırları alt üst ederek 7800 GTX'i parıldayan bir ürün yapan, 302 milyon transistör içeren, bugüne kadar üretilmiş en "kalabalık" ve "karmaşık" grafik işlemciyle büyük gurur duyuyor. Gerçek yaşamda ise bu "yalnızca" daha fazla başarım anlamına geliyor ve uzmanların düşüncesine göre bu artış kullanıcıları yeni ürünü almaya ikna edecek düzeyde. Mercury Araştırma'dan Dean McCarron "İnsanlar yeni ürün kuşağının gelmesinden büyük heyecan duyuyorlar ve bunu şimdi yine yaşayacağız." diyor. Bunun yanında 599 USD'lik etiketin grafik ve ekran kartı konusunda bir "fiyatta yükselme" eğiliminin de habercisi olduğuna dikkat çekiyor. Şimdilik "sepetlerde" satılan ürünlerin 40-60 USD olduğunu ve ortanın-iyisi kartların 200 USD olduğunu anımsatan McCarron, üst düzey ürünlerde yaşanan fiyat zıplamasının, bu gibi ara ürünlerin fiyatının da artmasına neden olabileceğini belirtiyor.

Tamasi yükselen fiyatlar konusunda bir açıklama yapmasa da, Tom's Hardware'e yakın bazı yetkili ağızlardan alınan bilgiye göre 7800 dizisi yeni bir fiyat aralığı oluşturacak ürünlere yol açacak. 6800 Ultra'nın 1000 USD'ye kadar varan 512 MB'lik sürümü düşünülürse, 7800 tabanlı uç nokta ürünlerin fiyatlarının 1200-1300 USD aralığında olabilir. Benzer bir eğilimin ATI tabanlı kartlar için de gözlenmesi bekleniyor.

Bu fiyatlar aslında GeForce 6800 Ultra kartlar için bazı durumlarda gözlenenlere yakın. 6800'ün çıkışından sonra bazı modeller az sayıda üretildiği için, özellikle eBay gibi açık artırma sitelerinde fiyatların uçup gittiği gözlenmişti. Tamasi'ye göre Nvidia dersini aldı ve 7800 GTX'ler pazara "çok sayıda" sürülecek. İkincil üreticiler de bu iddiayı destekliyor: BFG'nin Tom's Hardware Guide'a dediğine göre 7800 GTX "daha duyurulduğu gün pazarda olacak" ve bir yıl önceki 6800 Ultra sayısının da çok üzerinde bulunacak.

7800 GTX ile üretim yapan bir başka üretici de PNY. Verto GeForce 7800 GTX satandart model olarak sunulacak ve 1 GByte DDR2 667 sürümü de 679 USD'den satışa çıkacak. Pazarlama müdürü Marca Armstrong'a göre 700 USD'lik fiyat etiketi hiç sorun oluşturmayacak. Armstrong "Bilindik pazarlama yukarıdan aşağıya doğru gitmek, aşağıdan yukarıya doğru gitmekten daha kolaydır der. Bence NVIDIA'nın stratejisi her zaman üst düzey ürünlerden başlayıp, ürün zincirini aşağıya doğru yapılandırmak olmuştur. Üst düzey spor araba üreten markalarda gördüğümüz gibi belli bir ürünün fiyatının üstte tutulabilmesi, tüketicilerin bununla akraba olan ürünlere olan güven ve ilgilerini yüksek tutabilmekte önemli bir rol oynuyor ve markayı daha çok kişi talep ediyor." diyor.

Eğer 7800 GTX kartlar bu öngörülen fiyatlarla satılabilirse, bu durum bize tarihteki en önemli ürün gelişim zıplamalarından birini yaşadığımızı ve grafik ürünlerinin en değerlisiyle karşı karşıya bulunduğumuzu gösterecek - ve elbette grafik işinin gelişmesine Nvidia'nın büyük katkısı da "davul-zurnayla" ilan edilmiş olacak.


GeForce 7800 GTX Teknik Özellikler
8 tepe tarayıcı (vertex shading) birim
24 nokta işhattı (pixel pipelines)
Çekirdek/Bellek saat hızı: 430 MHz/600 MHz, hızaşırtma (overclocking) desteği var
Tüm işhatlarında 128 bit kayar nokta (floating point) desteği
302 milyon transistör
256-bit GDDR3 bellek mimarisi
PCI Express x16 desteği
Windows XP, 2000, ME, 9x, Mac OS X, Linux desteği

--------------------------------------------------------------------

Kullanılan Teknoloji

SLI çoklu kart desteği
Direct X 9.0 Tarayıcı Modeli 3.0 desteği
OpenGL 2.0 desteği
Yüksek Değişkenlik Aralığı (high dynamic range, HDR) yaratımı
CineFX 4.0 motoru
Basamaksız ve tırtıksız kenar yaratımı için Intellisample 4.0 desteği
PureVideo gelişmiş HDTV desteği
Tüm Nvidia ürün dizisinde bulunan Birleşik Sürücü ve Derleyici Mimarisi (unified driver and compiler architecture)