12 günlük görevi dahilinde Dünya’nın yaklaşık 350 kilometre üstünde seyreden Discovery uzay mekiğinin bakım çalışmaları devam ediyor.



Yaşlı uzay mekiği Discovery, başarılı geçen fırlatma işleminden beş gün sonra astronotlar tarafından yakından incelendi. Amerikalı astronot Michael Fossum ile İngiliz astronot Piers Sellers’ın gerçekleştirdiği bakım işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Görevde NASA’nın 30 metrelik robot kolu da kullanıldı. Zorlu bakım görevi boyunca bir rekor da kırıldı. Piers Sellers 6.5 saatlik uzay yürüyüşüyle uzay boşluğunda en uzun duran astronot unvanını kazandı.

Bir bilim adamı olan 51 yaşındaki Sellers, 6.5 saat süren uzay yürüyüşüyle, Michael Foale isimli astronot tarafından gerçekleştirilen 3 saat 3 dakikalık rekoru kırdı. Sellers böylece iki uzay mekiği görevinde gerçekleştirdiği dört uzay yürüyüşüyle 26 saatten fazla “Araç Dışı Faaliyet”te (Extra-Vehicular Activity – EVA) bulundu. Sellers, aksayan bir kabloyu tamir etmek üzere ikinci kez gerçekleştirilecek uzay yürüyüşüyle bu süreyi daha da artıracak.

Bir daha yürüyecekler

Discovery üzerinde gerçekleştirilecek tamiratlar ikinci bir uzay yürüyüşüyle devam edecek. Tamirat ve testler daha çok Discovery’nin sonradan eklenen parçaları üzerinde yoğunlaşıyor. Bu parçalar, 2003 yılında gerçekleşen ve 7 astronotun hayatını kaybettiği Columbia faciasından sonra, ekstra güvenlik artırımları olarak mekiğe eklenmişti.

NASA yetkilileri ayrıca, birkaç gün önce mekiğin çeşitli açılardan çekilen yüzlerce fotoğrafını incelemeye devam ediyor. Bu resimlerde en çok üzerinde durulan kısım, mekiğin kiremit ısı kalkanı. Bu ısı kalkanı, Columbia faciasının gerçekleşmesinde baş rol oynayan bir faktör olarak öne çıkmıştı.

İncelemeler doğrultusunda NASA yetkilileri, Discovery’nin 4 Temmuz’da gerçekleşen kalkışında önemli bir hasar almadığını belirtiyor.

LİNK: http://www.gencturkhaber.com/haber.p...n=1&eski=87349