Türkiye, geçen yılın Temmuz ayından bu yana elinde tuttuğu EUREKA Başkanlık Programını, 20 Haziran 2013 itibarıyla Norveç EUREKA Başkanlığına teslim etti. “EUREKA uluslararası stratejik ortaklıklardan oluşan işletmeler tarafından desteklenen, işletmeler, araştırma merkezleri ve üniversiteler ile, pazar odaklı araştırmaları gerçekleştiren önemli bir platformdur,” diyerek konuşmasına başlayan EUREKA Başkanı Okan KARA, “Türkiye 1985 yılından bu yana EUREKA kurucu üyelerinden birisidir. Aktif olarak 2006 senesine kadar herhangi bir katılım göstermiş olmasa da, Türk firmaları tarafından geliştirilen proje ve kritik teknoloji programları sayesinde son iki yıldır gösterdiği artışla oldukça fazla ilgi çekmeye başlamıştır,” diyerek sözlerine devam etti.

Türk EUREKA Başkanlığı boyunca, Türkiye 42 ülke arasında 11. Sıradan 4. Sıraya kadar yükselme gösterdi
“Her şirket, EUREKA programlarının fırsatlardan biri olarak asıl gündemi olan küresel işbirliği ile yüksek teknolojik ürünlerin ve süreçlerin geliştirilmesi kapsamında, küresel işbirliği ve işbirliği imkanlarından yararlanmayı düşünmelidir” açıklamasında bulunan eski EUREKA Yönetim Kurulu Başkanı Okan Kara şu bilgileri verdi: “Türkiye üstlendiği EUREKA başkanlığı görevi boyunca; etkin hale getirmeyi düşündüğü proje sayısı ile EUREKA ülkeleri arasında ilk 10 sıralamasında yer almayı hedeflemiştir. Bugün görüldüğü üzere, gösterdiği büyük başarı sayesinde Türkiye, EUREKA ülkeleri arasında 4. Sıraya yükselmiştir. Türkiye 2007 senesinde 28. sıradaki bir ülkeyken, 2012 yılında 11. sıraya yükselmiştir. Bugün ise Türkiye 48 proje ile, Almanya, Fransa ve İspanya’dan sonra 4. sırada yer almaktadır. Bu açıdan da Türkiye, EUREKA programının “parlayan yıldızı” olarak kabul edilmektedir”.

Okan KARA, sözlerine şöyle devam etti: "2010 – 2012 döneminde, 120 Türk firması 42 projede, 50 milyon Euro’luk bir bütçe ile yer almış ve bu şirketlerin yarısından fazlası KOBİ olarak, büyük işletmeler ve üniversiteler tarafından takip edilmişlerdir. Türkiye’de yükselen teknoloji alanı; bilgi ve iletişim teknolojileridir ve bunu çevre ve biyoteknoloji alanları takip edilmektedir”.

On Kat Katma Değer Oluşumu
EUREKA Eski Yönetim Başkanı Okan KARA, “TUBITAK, EUREKA programlarının Türkiye’deki koordinasyonundan sorumludur ve TUBİTAK programın içerisinde yer alacak Türk firmalarının sayısını arttırmak için, uluslararası aracılık etkinlikleri ve bilgi günleri düzenlemekte ve Türk şirketlerini proje önerileri konusunda kendilerini geliştirebilmeleri adına desteklemeyi amaçlamaktadır,” açıklamasında bulundu. Bir EUREKA projesinin kamu finansmanının 1 milyon Euro olduğunu ve bu finansmanın 10 milyon Euro katma değere sahip olduğunu bir analizle gösteren Okan KARA, programın önemine dikkat çekti. “Ayrıca bu program, yüksek teknolojik bir yarışın içerisinde olan şirketler açısından çok önemli teknoloji transferleri ve uluslararası işbirliği fırsatları sunmaktadır,” dedi.

Türkiye, EUREKA Programının Ar-Ge Gündemini Belirtmiştir
“EUREKA Başkanlığı döneminde Türkiye, EUREKA programının Ar-Ge gündemini ve programın benimsenmesi açısından gelecekle ilgili sorunlara karşı stratejilerini belirlemiştir,” diyen, Okan KARA sözlerini şöyle tamamladı: “Yıllık çalışma program kapsamında pek çok uluslararası organizasyonlara, Türk sanayi ve KOBİ’lerine fırsatları kendilerine çevirmeleri konusunda izlemeleri gereken taktikleri verdik. Bu sayede Türk şirketlerinin, üye ülkelerin Ar-Ge kapasitelerinin farkına varmalarını ve konu hakkında bilinçli şekilde potansiyellerini arttırmaları gerektiğini gösterdik”.

EUREKA Nedir
EUREKA, Avrupa çapında, Avrupa’nın aşağıdan yukarıya doğru girişimcilerin rekabet gücünü arttırmak için kurulan, pazar araştırma projelerini, işletmelerin araştırma merkezlerini ve Avrupa’da takip edilen üniversiteleri destekleyen bir platformdur. EUREKA, esnek ve merkezi olmayan desteklerle, yenilikçi ve pazar araştırma ve geliştirme projelerine yakın olan ulusal kamu ve özel finansman planlarına erişimi kolaylaştırmaktadır.
Kurulduğu 1985 yılından buyana, 27 yıldır EUREKA, 4000’den fazla projeye, yaklaşık olarak 30 milyon Euro Ar-Ge hacmi yaratarak destek vermiştir. KOBİ’lerin katılımı sayesinde önemli ölçüde artış sağlanmış ve toplam katılım %50 seviyelerine yükselmiştir.
Turkcell Teknoloji, Türk Telekom ve Tüpraş’da dahil olmak üzere, birçok önemli Türk firmaları, belirli teknolojik alanların yönetim kurulu üyeliğini yapmaktadır.