ABD’li bir işadamı, 2015 yılında içinde insanları barındıracak bir uzay-oteli prototipi olan balonu uzaya gönderiyor.



Robert Bigelow, Las Vegas merkezli otel zinciri Budget Suites şirketiyle dev bir servete sahip bir işadamı. Bigelow aynı zamanda Bigelow Aerospace uzay havacılık şirketinin de sahibi. Bigelow’un uzaya göndereceği balon, gelecekte bir uzay-otel olacak bir aracın küçük bir prototipi. Deneyler olumlu sonuç verirse 2015’ten itibaren insanlar balon şeklinde bir uzay-otelde konaklayabilecek. Genesis I adlı balonu, Rus Uzay Dairesi Roskosmos, Ural Dağları’nda bir üsten Dombarovsky füzesiyle uzaya fırlatacak.

Bigelow, denemeyle ilgili umutlu olduğunu ifade ederek, “Gelecek birkaç yıl içinde yeni denemeler yapacağız, yörüngeye yeni birkaç araç yerleştirmeyi düşünüyoruz. Gelecek denemeler daha çok kenetlenme işlemi üzerine olacak.” Karpuz şeklindeki Genesis I balonu, şirketin esas planladığı uzay-otelinin üçte 1’i büyüklüğünde. İçinde yeryüzünü filme çekecek olan 13 adet kamera bulunuyor. Uzay meraklısı Bigelow’un nihai amacı Dünya yörüngesinde 330 metre küp hacminde bir uzay-otel kurmak.

UZAYDA 550 KM YÜKSEKLİKTE YÖRÜNGEDE
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun imal edildiği alüminyum modüllerden farklı olarak Genesis I, uzayda büyüyebilen esnek bir kabuktan oluşuyor. Modülün yüzeyi kozmik tozlara karşı direnç sağlayan bir karbon-fiber madde ile kaplandı. Genesis I, 1.300 kilogram ağırlığında, 4 metre uzunluğunda ve 1.2 metre genişliğinde. Genesis I, tam olarak açıldığında 3 metreye 2.4 metre genişlikte olacak. Genesis I uzaya kaplar içinde birçok böcek taşıyacak. Aracın Dünya’ya dönüşünde böceklerin canlı olup olmadığına bakılacak.

Genesis I uzay aracı yörüngeye girdiğinde yeryüzünden 550 kilometre yükseklikte olacak. Uluslararası Uzay İstasyonu ise halen 440 km yükseklikte bulunuyor.

BALAYI LİSTESİNE UZAY-OTELİ DE EKLEMEK GEREKECEK
Uzay-otel prototipi Dünya’nın yörüngesinde 5 yıl boyunca dönecek ve bu süre zarfında bilim insanları uzaydaki sağlamlığı ve kalıcılığı ile ilgili bilgiler toplayacak. Robert Bigelow, uzayda bir uzay-oteli için 500 milyon dolar para ayırdığını açıkladı. Bigelow Aerospace bu sonbahar aylarında ikinci uzay aracı Genesis II’yi fırlatacak. Gelecek iki yılda ise Bigelow Aerospace daha büyük prototip araçlar uzaya gönderecek. Gerçek uzay-otelin bir örneği ise 2012’de fırlatılacak, 2015’ten itibaren de turist kabul edecek. Bigelow, uzay-otelde vakit geçirmenin faturasının UUİ’de kalmaktan daha ucuz olacağını söyledi.

Uzay-turistleri başka bir araçla yörüngeye taşınacak ve sonrada balon otelin içine yerleştirilecek. Şimdilik Bigelow Aerospace uzay-oteli planları olan tek şirketi. Birçok uzay havacılık şirketi uzayın başlangıcı sayılan yeryüzünden 100 km yükseğe uçak uçurmayı planlıyor. Ancak, uzay-otel bu uçakları ulaşağı yükseklikten çok daha ötede duracak.

LİNK: http://www.gencturkhaber.com/haber.p...n=1&eski=87402