Varikosel Nedir?

Varikosel testisten (yumurta) kirli kanı uzaklaştıran toplardamarların normalden daha fazla genişlemesi sonucunda oluşan bir hastalıktır. Halk arasında yaygın olarak bilinen ve bacaklarda görülen anormal damar genişlemesi, varisi testislerde oluşan varikosele benzetebiliriz. Sonuçta testislerde biriken kirli kan ısı artışına ve bu kan kan içindeki atık ürünler testis fonksiyonlarında bozulmaya sebep olur. Sonuçta kasığa vuran ağrı veya rahatsızlık hissi, etkilenen testisin boyutlarında küçülme, yumuşama, sperm değerlerinde bozulma ve erkeklik hormonu düzeylerinde düşmeye sebep olabilir. Erişkin erkeklerde görülme sıklığı %11.7. Yani yaklaşık her 9 erkekten birinde varikosel saptanıyor. Sperm değerlerinde bozulma olan erkeklerin ise %25'inde sebep varikoseldir. Çocuk sahibi olamayan erkeklerin %40'ında, daha önce çocuğu olup da tekrar çocuğu olamayan erkeklerin de %80'inde sebep varikoseldir.

Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varikosel, maalesef ilaç ile tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Sperm değerlerinde bozulma olan hastalara mikroskobik varikoselektomi ameliyatı önerilir. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin araştırılmasında sperm değerleri bozulmuş olanlarda yapılan varikoselektomi operasyonu doğal yollardan çocuk sahibi olma potansiyelini-şansını artırır. Varikoselektomi sonrası sperm değerlerinde düzelme ve sperm DNA hasarında iyileşme gözlenir.

Varikosel için şimdiye kadar tanımlanmış farklı ameliyat teknikleri olmasına rağmen başarısı en yüksek, komplikasyonu en düşük yöntem mikroskobik varikoselektomidir. Kasıktan yapılan yaklaşık 2cm'lik kesi ile testisten çıkan toplar damarlar ayrıştırılır ve bağlanır. Ameliyat sahasını daha detaylı görmemize yardımcı olan mikroskopların kullanılmasıyla ameliyat başarısı artmış ve komplikasyonları en aza inmektedir. Mikroskopik varikoselektomi ile testisi besleyen atar damarlar, sinirler ve testisten sıvı taşıyan lenf damarları korunur ve zarar görmez. Ameliyat küçük bir sahada yapılan ince el becerisi ve mikroskop tebrübesi gerektiren bir ameliyattır. Spinal (belden uyuşturma) veya genel anestezi altında ameliyat yapılır. Hastalar aynı gün akşamında veya ertesi gün taburcu edilir. Birkaç gün sonra hafif aktivitelere ve normal yaşantısına dönebilirler.