6 sonuçtan 1 ile 6 arası
  1. #1
    Uzman Array KaRa_KRaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2005
    Yer
    Desktop
    Mesajlar
    2.122
    İtibar Gücü
    22

    Virüsler Nokta Hedef Peşinde


    Symantec raporuna göre, virüsler, ağ şebekelerini hedefleyen büyük saldırılar yerine, bireysel bilgilerin bulunduğu daha küçük hedeflere, masaüstü ve internet uygulamalarına odaklanıyor.

    Dünyanın en büyük bilgi işlem güvenlik şirketi Symantec’in altı ayda bir yayınladığı İnternet Güvenlik Tehdit Raporu, 1 Temmuz-31 Aralık 2005 dönemine ait internet saldırılarını değerlendiriyor. Rapora göre, geçmişteki saldırılar bilgiyi yok etmeye yönelik tasarlanırken, bugünse kullanıcıya herhangi bir teknik zarara yol açmadan, bilgi çalmaya yönelik saldırılar artışta.

    Symantec, finansal kazanç amaçlı finansal ve kişisel bilgi hırsızlığının yeni yılda artış göstereceğini öngörüyor. Bireysel veya kurumsal bilgi hırsızlığı amaçlı yazılımlar ‘crimeware’ olarak adlandırılıyor. Saldırganlar, güvenlik duvarları ve yönelticiler üzerinden büyük saldırılar yerine kurumsal, bireysel ve özel bilgilerin çalınmasına izin veren daha küçük hedeflere, masaüstülere ve internet uygulamalarına odaklanıyor.

    Raporda, geçen yılın son altı ayında 50 kötü niyetli kodun yüzde 80’inin gizli bilgileri açığa çıkarmaya yönelik tasarlandığı vurgulandı; bu bir önceki döneme göre artış gösteriyor.

    ZOMBİ SAYISINDA DÜŞÜŞ YETERSİZ
    Bir saldırganın izinsiz olarak bilgisayara sızarak kontrolünü ele geçirmesini sağlayan bot programların sayısında bir önceki altı aya oranla yüzde 11’lik düşüş yaşandı. Bu şekilde ele geçirilen ve uzaktan gerçekleştirilen saldırılarda kullanılan bilgisayarlara ‘zombi’ deniyor. Söz konusu dönemde her gün 9 bin 163 bilgisayar, ‘zombi’ye dönüştü. Bu oldukça yüksek bir rakam.

    Dünyada en çok ‘bot programı’ bulaşmış bilgisayar ABD’de. Bunu ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük online nüfusuna sahip Çin takip ediyor. Çin’den yapılan bot saldırıları ise son dönemde yüzde 153 artış gösterdi. Bu artış, Çin’de genişbant internet erişimindeki artışla ilişkilendiriliyor.

    DOS SALDIRILARI ARTTI
    Symantec, bu dönemde yüzde 51’lik artışla günde ortalama 1.402 DOS (Denial of Service) saldırısı tespit etti. Symantec, web uygulamalarını hedef alan saldırılarda yüzde 15’lik bir yükseliş kaydetti. Symantec, web tabanlı uygulamalar ve tarayıcı açıkları hacker’lar tarafından suistimal edildiği sürece, DOS saldırılarının da artacağını öngörüyor.

    Kullanıcı arayüzü nedeniyle bir tarayıcıya bağlı olan web uygulamaları, HTTP gibi ortak protokollerin kullanımına açık olması sebebiyle saldırganlar için kolay bir hedef olarak görülüyor.

    ZARARLI ‘MODÜLER KOD’LAR
    Symantec ayrıca, sınırlı işleve sahip olup zararlı olabilen ‘modüler kod’larda da artış tespit etti. ‘Modüler zararlı kod’lar, genellikle kimlik hırsızlığı, kredi kartı sahtekarlığı gibi finansal suçlarda kullanılabilecek özel bilgileri açığa çıkartıyor. 2005’in son altı ayında Symantec’e rapor edilen en tehlikeli ilk 50 kodun yüzde 88’ini ‘modüler tehlikeli kod’lar oluşturuyor. Bu da bir önceki döneme oranla yüzde 77’lik bir artış gösteriyor.

    PHISHING SALDIRILARI ARTACAK
    Özel bilgileri çalmak için kullanıcıyı kandırma girişimleri olan ‘phishing’ (şifre çalma) faaliyetleri, günde 7.92 milyon adede ulaştı. Symantec, gelecekte günlük mesaj servisleri aracılığıyla dağıtılan phishing ve zararlı kod sayısında da artış bekliyor.

    İSTİSMAR SÜRESİ UZADI
    Symantec raporu, 1998’den beri en fazla yazılım açığının 1.985 adet ile 2005’in son döneminde çıktığını vurguluyor. Bunların yüzde 97’si orta ve yüksek düzeyde tehlikeli, yüzde 79’u ise kolaylıkla istismar edilmeye açık olarak değerlendirildi. Bu açıkların ortaya çıkarılmasıyla yamanması arasında geçen süre, saldırıların önlenmesinde büyük önem taşıyor.

    Symantec raporu, 2005’in ikinci yarısında, açığın ortaya çıkarılması ile saldırgan yazılımın çıkması arasındaki istismar süresinin 6.8 güne çıktığını gösteriyor. Asıl bireysel kullanıcıları ilgilendiren haber ise, açığın ortaya çıkmasıyla yamanın piyasaya sunulması arasında geçen sürenin 49 güne çıkması.

    ESKİ VİRÜSLERE YENİ SÜRÜMLER
    Symantec, son dönemde 10 bin 992 adet Win32 virüs ve solucan varyantı yakaladı; bu varyantların ağırlıklı olarak ‘düşük’ ve ‘çok düşük’ risk kategorisinde olduğunu belirlendi. 2005 yılının ilk yarısında 170 olan yeni Win32 virüs ve solucan ailesi sayısının, son altı ayda 104’e düşmesi, zararlı kod üreticilerinin, sıfırdan yeni tehditler üretmek yerine mevcut virüslerin kaynak kodunu değiştirmeyi tercih ettikleri şeklinde yorumlanıyor.

    Symantec İnternet Güvenlik Tehditi Raporu’nun hazırlanmasında 180 ülkeden 40 bin’i aşkın sensörden gelen tehdit ve güvenlik verileri değerlendiriliyor.
    (NTVMSNBC)

  2. #2
    Acemi Üye Array
    Üyelik tarihi
    Mar 2006
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    5
    İtibar Gücü
    0
    Vay be neler yapmışlar

  3. #3
    Bilgili Array
    Üyelik tarihi
    Apr 2005
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1.105
    İtibar Gücü
    0
    Ya ben Pardus'un açıklamalarını okudumda virüs ve trojan kaynaklı programcıklardan etkilenmediği yazıyordu, zaten Linux için Anti-Virüs programlarıda çıktı.Yavaş yavaş Linux'a geçirecek bu virüsler herkesi, çünkü Windows'a yapılan saldırılar Linux'dakinden daha fazla ve Windows kim ne derse desin Linux'a göre çok çok daha savunmasız.Aslında hiçbir program virüsleri manuel temizleme kadar iyi ayırt edip temizleyemez, en iyisi kendiniz bulup imha etmeniz.Yoksa Windows kullanmak çok zorlaştı, Anti-virüs programlarını bile atlatıryorlar artık...
    [center:2ddd73f8aa][/center:2ddd73f8aa]

  4. #4
    Uzman Array KaRa_KRaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2005
    Yer
    Desktop
    Mesajlar
    2.122
    İtibar Gücü
    22
    [quote="Tufoli"]Ya ben Pardus'un açıklamalarını okudumda virüs ve trojan kaynaklı programcıklardan etkilenmediği yazıyordu/quote]

    bu sadece şimdilik...

  5. #5
    Bilgili Array
    Üyelik tarihi
    Apr 2005
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1.105
    İtibar Gücü
    0
    olsun zaten windows'u bir oyun birde bilgi ve iletişim derslerimiz için kullanıyom yoksa oyun, ders olmasa silerim hard-diskimden..
    [center:2ddd73f8aa][/center:2ddd73f8aa]

  6. #6
    Uzman Array KaRa_KRaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2005
    Yer
    Desktop
    Mesajlar
    2.122
    İtibar Gücü
    22
    ya zaten ofis için pardus mükemmel bi işletim sistemi güvenlik konusunda ne kadar açık çıksa windows geçilmez

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2