Windows Media DRM'nin Özellikleri
Windows Media Digital Rights Management'in (DRM) son sürümü, seçmeli ve aboneliğe özel içerikleri bilgisayar, taşınabilir aygıt veya ağ aygıtlarında yürütmek üzere korumayı ve güvenle dağıtmayı olanaklı kılan esnek bir platformdur. Windows Media DRM 10 içeriklerin neredeyse tüm aygıtlara kesintisiz akışına olanak sağlar, dijital ortam satın alma veya kiralama için en geniş seçenekleri sunar ve aygıtlar arasında aktarılan ücretli içeriklerin güvenliğini sağlar.



İçeriklerin Güvenli Dağıtımı
Kişisel Bilgisayarda Kayıttan Yürütme
Taşınabilir Aygıtta Kayıttan Yürütme
Ağ Aygıtında Kayıttan Yürütme



İçeriklerin Güvenli Dağıtımı
Windows Media DRM platformunun bir bileşeni olan Windows Media Rights Manager, tüketicilerin kolayca ve yasal yoldan dijital içerik almalarını sağlarken, içerik sahiplerinin haklarını korumaya yardımcı olan bir teknolojidir.
Sürekli Koruma
Windows Media Rights Manager, çok yaygın şekilde dağıtılıyor olsalar da, dijital ortam dosyalarını bir lisans anahtarıyla "kilitleyerek" içerik koruması sağlar. Her lisans her bilgisayara benzersiz şekilde atanır. Bu da dijital ortam dosyalarının yasa dışı dağıtımını önler.
Güçlü Şifreleme
Windows Media Rights Manager, dağıtılan dijital ortam dosyalarının korsanlık veya başka yasa dışı kullanımlara maruz kalmaması için, kendini kanıtlamış şifreleme düzenleri içerir.
Kişiselleştirme
Windows Media Rights Manager, bir yürütücüyü ana bilgisayara bağlayarak her yürütücüyü benzersiz kılar. Bu da, kuşkulu bir yürütücünün Internet üzerinden geniş çaplı dağıtımını önler. Kişiselleştirme sayesinde, kuşkulu yürütücüler lisans işlemi sırasında tanınıp devre dışı bırakılabilir.
Ayrı Dağıtılan Lisanslar ve İçerikler
Lisanslar gerçek dijital ortam dosyalarından bağımsız olarak verilerek, en yüksek esneklik sağlanır ve içeriklerin geniş çapta dağıtımına olanak verilir. Bir dijital ortam dosyasının her yürütülmesinde, Windows Media Rights Manager tüketicinin bilgisayarında lisans olup olmadığını denetler. Geçerli lisansı olmayan tüketiciler bir lisans kayıt sayfasına yönlendirilir.
Güvenli Ses Yolu
Windows Media Rights Manager, Windows Millennium Edition ve Windows XP işletim sistemlerinde yürütücüden ses kartı sürücüsüne kadar içerik koruması sağlar. Bu güvenli ilişki, bir bilgisayarda dijital ortam akışının yetkisiz bir program tarafından yakalanması olasılığını azaltır.
Geliştirilmiş İptal ve Yenilenebilirlik
Windows Media Rights Manager, yeni yürütücüler kullanıma sunulduğunda, kuşkulu yürütücülerin iptal edilmesine olanak sağlar.
Kolay Değiştirilebilen Lisans Koşulları
Lisanslar ve ortam dosyaları ayrı olarak depolandıklarından, lisans sunucusunda lisans koşulları, dijital ortam dosyasını yeniden paketlemeye veya yeniden dağıtmaya gerek kalmadan değiştirilebilir.
İçeriklerin Gerçek Zamanlı Olarak Şifrelenmesi
Windows Media Rights Manager 9 Series ve sonraki sürümleri ile, içerik sahipleri Internet üzerinden haber, rock konseri veya önemli spor etkinlikleri gibi korumalı canlı dijital ortam içeriklerini, önce toplu olarak işlenip kaydedilmesi gerekmeden, etkinlik gerçekleştiği sırada sunabilirler. Bu yeni özellik aynı anda kodlama ve şifrelemeye olanak tanır ve "canlı" içerikleri yetkisiz kullanımlara karşı korurken, tüketicilere Internet üzerinden yayım izlerken gerçek zamanlı deneyim sunar.




Kişisel Bilgisayarda Kayıttan Yürütme
Korumalı içeriği kayıttan yürütebilen yüklenmiş 500 milyondan fazla dijital ortam yürütücüsüyle, Windows Media tabanlı korumalı içeriklerin yürütülmesi sağlam bir yapıya oturtulmuştur. Windows Media DRM 10'un bilgisayarlarda sunduğu bazı geliştirmeler şunlardır.
Lisans Zinciri
İçerik servis sağlayıcılarının "kök" lisanslar (sona erme tarihi gibi, dosyanın yürütülüp yürütülemeyeceğini belirleyen bilgiler içerir) ve içeriğin kendisi için "yaprak" lisanslar oluşturmalarına olanak sağlar. Yüzlerce veya binlerce lisansın tek tek yenilenmesi yerine, her yenileme döneminde yalnızca tek bir kök lisansın güncelleştirilmesi gerekeceğinden, bu yöntem abonelik hizmetleri için kullanışlı olur.
Geliştirilmiş Lisans Depolama Performansı
Tüketiciler bilgisayarlarına daha çok DRM lisansı aldıkça gecikmeleri en aza indirir; eski, zamanı geçmiş lisansların temizlenmesine izin verir; dijital ortam kitaplığı genişledikçe uyum sağlar.
Eşitleme Listeleri
Aygıtlarda sınırlı sayıda veya sınırlı süreli lisansları otomatik olarak eşitler.





Taşınabilir Aygıtta Kayıttan Yürütme
Bu özellikler, taşınabilir ses ve video yürütücüler, televizyon bağlantı kutuları, ses ve video özellikli mobil aygıtlar gibi aygıtlar için geçerlidir. Bu aygıtlar ses ve video içeriklerini yerel bir sabit diskte depolayıp yürütebilir veya kablolu sistemler gibi özel bir ağ üzerinden istek üzerine video içeriklerinin çalıştırılmasını destekler.
Lisans Zinciri
İçerik servis sağlayıcılarının "kök" lisanslar (sona erme tarihi gibi, dosyanın yürütülüp yürütülemeyeceğini belirleyen bilgiler içerir) ve içeriğin kendisi için "yaprak" lisanslar oluşturmalarına olanak sağlar. Yüzlerce veya binlerce lisansın tek tek yenilenmesi yerine, her yenileme döneminde yalnızca tek bir kök lisansın güncelleştirilmesi gerekeceğinden, bu yöntem abonelik hizmetleri için kullanışlı olur.
Ölçme
Çalınan parçaların anonim olarak raporlanmasına olanak sağlayarak abonelik iş modellerini genişletir. Bu da, abone içeriklerinin taşınabilir aygıtlara aktarılmasına izin veren iş alt yapısını sağlar.
Güvenli Saat
Aygıtlara, lisansla ilgili iş kurallarına göre abone müzik içeriklerini alma ve çalma olanağı sağlar.
Doğrudan Lisans Alma
Doğrudan içerik servis sağlayıcılarına bağlanma özelliği bulunan aygıtların, bilgisayar aracılığıyla bağlanmak yerine içerikleri doğrudan almasına olanak sağlar.
Türetilmiş Haklar
İçerik sahiplerinin aygıtlar ve kişisel bilgisayarlar için farklı haklar belirtmesine olanak sağlar.
Yenilikçi Kiralama veya Abonelik Modelleri
İçerik servis sağlayıcıları lisans başlangıç zamanları, bitiş zamanları ve süreleri üzerinde denetim kurarak yenilikçi iş modelleri geliştirebilirler. Bu farklı haklar içerik sağlayıcılarının kendi iş kurallarını en iyi duruma getirmelerine ve tüketicilerin satın alma, kiralama veya abonelik planları dahilinde içerikleri herhangi bir sanal aygıtta kullanmalarına olanak sağlar.




Ağ Aygıtında Kayıttan Yürütme
Bu özellikler televizyon bağlantı kutuları, DVD oynatıcıları, dijital ortam alıcıları ve dijital ses alıcıları gibi aygıtlar için geçerlidir. Bu aygıtlar içeriği yerel ağdaki bir bilgisayardan akış olarak alır. İçeriği belleğe alamaz veya depolayamazlar ve içerik ağda tümüyle şifrelenmiş olarak kalır.
Çıkış Koruması
Tüketicilerin, yerel depolama gerekmeksizin içerikleri ev ağlarında korumalı bir biçimde çalıştırmasına izin verir.
Standart Tabanlı Şifreleme
Kişisel Bilgisayar ve Taşınabilir Aygıtlarla Aynı İptal Yetenekleri
Yetkili Erişim için Yakınlık Algılaması