Not = Aşağıdaki işlemleri uygulamanın hiçbir garantisi yoktur. Ben şahsen birkaç makinede denedim ve olumlu sonuç aldım . Ancak başkaları bunları uygulayıp makinelerini veya usb flash disklerini geridönüşümsüz olarak bozabilirler. Bundan hiçbir sorumluluk almadığımı belirtirim.


Not = orjinali şu adrestedir : Make Windows see any USB flash drive as local disk




Linux işletim sistemi ile herhangi bir disk sürücüsünü istediğimiz şekilde bölümlendirebiliyoruz. Ancak windows'da usb flash diskler bölümlenmiş olsa bile sadece tek bir disk şeklinde görülüyor. Dolayısı ile flash diskleri bölümleme gibi bir işlem gerçekleştirilemiyor. Ayrıca bölümlenmiş disklerin de sadece tek bir bölümü görünebilir oluyor. ( windows vista ve 7'de de durum aynı )


Bunun çözümü ise küçük bir driver update'den geçiyor. Bu driver ile usb flash disk yerel diskmiş gibi algılanıyor ve normal diske uygulanabilen her türlü işlem ( format, partition , farklı dosya sistemleri vs.. ) uygulanabiliyor.




Gerekli programlar :









Öncelikle USB_Localdisk.zip 'i indiriyoruz. Zip dosyasını açıp içindeki USB_localdisk klasörünü boş bir yere ( örneğin desktop'a ) çıkartıyoruz.
Daha sonra usb flash diskimiz bilgisayarımıza takılıyken : başlat>ayarlar>denetim masası>sistem>aygıt yöneticisi 'ne gidiyoruz . Burada usb disk'imizi seçiyoruz ve detaylar kısmında yazan usb diskimizin bilgilerini : ctrl+c ile kopyalıyoruz .













Daha sonra USB_localdisk klasörünü açıyoruz. Ve cfadisk.inf dosyasını notepad ile açıyoruz . Bu dosyada 26. satıra gidiyoruz .


%Microdrive_devdesc% = cfadisk_install,device_instance_id_goes_here


bu satırda bold ve kırmızı olarak yazılan yere kopyaladığımız usb diskimizin detaylarını "ctrl+v" ile yapıştırıyoruz . Sonuçta şu şekilde (örnek olarak ) görülmesi gerekli :






Ve bu dosyayı kaydediyoruz.






Daha sonra tekrar aygıt yöneticisine geliyoruz. Ve usb diskimize bu sefer sağ tıklıyoruz ve : "update driver" = "sürücü günçelleştir" seçeneğini işaretliyoruz.








Windows'un sürücü bulmasını istemiyoruz ve sürücüyü kendimizin belirtmesini seçiyoruz. Daha sonra gözat'tan USB_localdisk klasörü içindeki "cfadisk.inf" dosyasını seçiyoruz.
Windows burada : " sürücü dijital olarak imzalanmamış" uyarısı verebilir devam et diyoruz bu uyarıya.


Ve bir terslik olmamışsa windows = "sürücü başarıyla güncelleştirildi" mesajını verecektir. Bilgisayarı yeniden başlatmak isteyebilir. Benim şahsen yeniden başlatmama gerek kalmadı.




Sonrasında bilgisayarım'ı açtığımızda usb diskimizin çıkarılabilir disk yerine yerel bir sabit disk olarak göründüğünü farkedebiliriz.




Partition işlemi :


diskmgmt.msc veya easus partition master programı ile artık istediğimiz gibi usb flash disk'imizi format edebilir ( ntfs dosya sistemi gibi örneğin ) veya istediğimiz şekilde bölümlendirebiliriz ( partition )



burada dikkat edilmesi gereken nokta :



  • usb diskimizi partitionlamışsak ( bölümlendirmişsek ) bu bölümleri sadece bu driver'ı kurduğumuz bilgisayarlarda görebileceğimizdir. Yani bölümlendirmeden sonra başka bir bilgisayara usb flash disk'imizi taktığımızda o bilgisayarda sadece "primary" partition'un olduğu bölüm gözükecektir. ( bu durum da aslında klasör gizlemek için iyi bir yöntem )





Linux altında ise "fdisk" komutu ile istenilen partition,format işlemleri gerçekleştirilebilir.



Usb disk'in kendisini değiştirerek de her bilgisayara ( windows xp,vista , 7 ) diski sabit disk gibi tanıtmak mümkün olabilir . Ancak bu işlem usb diske direk etki ettiğinden garanti kapsamını bozabilir. Ben şahsen denemedim. Merak eden ve ingilizcesi olan arkadaşlar için : How to Create partitions on a flash drive using Windows: