Windows XP Professional'ın Yedekleme yardımcı programı, sabit diskiniz bozulduğunda veya donanım veya depolama ortamı hatalarından dolayı dosyalarınız istenmeden silindiğinde verilerinizi korumanıza yardımcı olur. Yedekleme özelliğini kullanarak sabit diskinizdeki verileri tamamının kopyalarını oluşturabilir ve bunları daha sonra başka bir sabit disk veya teyp üniteleri gibi depolama aygıtlarında tutabilirsiniz.

Sabit diskinizdeki orijinal veri kazayla silinir veya değiştirilirse ya da sabit diskinizdeki bir arızadan dolayı dosyalarınıza erişemezseniz, Kurtarma veya Otomatik Sistem Kurtarma Sihirbazları'nı kullanarak farklı bir ortamda sakladığınız bilgileri kolayca kurtarabilirsiniz.


Yedekleme sihirbazını başlatmak veya Kurtarma ve Sistemi Otomatik Geri Alma'ya erişmek için

Başlat'ı tıklayın, Tüm Programlar'ı tıklayın, Donatılar'ı tıklayın, Sistem Araçları'nı tıklayın ve Yedekleme'yi seçin.

Windows XP Yedekleme, Kurtarma ve Sistemi Otomatik Geri Yükleme özellikleri Windows XP Professional çalışıyor olduğu sürece size yardımcı olur. Bilgisayarınız düzgün bir şekilde başlatılamıyorsa, Kurtarma Konsolu'nu kullanmanız gerekebilir. Kurtarma Konsolu, Açılış sırasında size komut satırından kullanım olanağı vererek, Windows XP Professional'ın açılamadığı durumlarda sistem ayarlarında değişiklikler yapabilmenizi sağlar.

Yedekleme, Kurtarma ve Sistemi Otomatik Olarak Geri Yükleme konularında daha fazla bilgi için Yardım ve Destek Merkezi'ne bakın.
Kurtarma Konsolu

Windows XP'yi başlatmadan Kurtarma Konsolu'nu kullanarak bir çok görevi yapabilirsiniz: hizmetleri başlatmak ve durdurmak, yerel bir disk sürücüsüne bilgi yazmak ve disk sürücüsünden bilgi okumak, sürücüleri biçimlendirmek. Ancak, bunları yapabilmek için bilgisayarınız çalışır durumdayken Kurtarma Konsolu'nu yüklemeniz gerekir. Kurtarma Konsolu özelliği yalnızca uzman kullanıcılar tarafından kullanılmalıdır. Kurtarma Konsolu'nu kullanmaya başlamadan önce, kurtarma işleminin bir parçası olarak yerel sabit disklerinizin biçimlendirilmesi, dolayısıyla bilgilerinizin kaybolması olasılığı bulunduğundan, bilgilerinizi bir teyp aygıtına yedeklemenizi öneririz. Kurtarma Konsolu'nu Windows XP CD'sinden de çalıştırabilirsiniz.


Kurtarma Konsolu'nu Açılış seçeneklerinden biri olarak yüklemek için
1.Windows XP Professional'da bir yönetici veya yönetici haklarına sahip bir kullanıcı olarak oturum açın.

Bilgisayarınız bir ağa bağlıysa, ağ ilke ayarları bu yordamı tamamlamanızı önleyebilir. Yardım için ağ yöneticinize danışın.

2.Windows XP Professional CD'sini bilgisayarınızın CD ROM'una yerleştirin. Windows XP'ye yükseltme yapmak isteyip istemediğiniz sorulursa Hayır'ı tıklayın.
3.Komut satırından veya Başlat menüsündeki Çalıştır komutundan, uygun Winnt32.exe dosyasının (Windows XP Professional CD'sindeki) yolunu yazın. Örneğin:

e:\i386\winnt32.exe /cmdcons

4.Ekranda beliren talimatları uygulayın.


Windows XP Professional'ı açılamadığı durumda bilgisayarınızda Kurtarma Konsolu'nu çalıştırmak için
1.Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve işletim sistemleri listesinden Windows Kurtarma Konsolu'nu seçin.

2.Ekranda beliren talimatları uygulayın.

Kurtarma Konsolu bir komut satırı görüntüler.

3.Sisteminizde gerekli değişiklikleri yapın.
Kurtarma Konsolu ile ilgili daha fazla bilgi için Yardım ve Destek Merkezi'ne bakın.