www.pclabs.gen.tr
Geçirdiğimiz şu günler, donanım piyasası için önemli değişiklikleri yavaş yavaş beraberinde getiriyor ve bu değişim rüzgarlarından tüm kullanıcılar bir şekilde etkilenecek. İşlemci üreticilerinin soket değişimine gitmesi, PCI Express arabiriminin çok kısa bir süre içerisinde hayatımıza girecek olması, DDR2 bellek arabiriminin anakartlarda yerini alacağı, önümüzdeki aylarda ATX form yapısını kenara atıp geçeceğimiz BTX yapısı; bir yandan yeni isimlerle piyasaya sürülecek yeni işlemciler, yeni yonga setleri ve piyasaya sürülen yeni grafik işlemcileri, tüm kullanıcıların kafasını feci bir şekilde karıştırmış durumda ve bu dönemler kullanıcıların en çok rehbere ihtiyacı olan dönem olacak. PC Labs olarak bu yeni teknolojiler konusunda sizleri elimizden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağız.

Bu incelememiz ve bir nevi ufak rehberimiz, AMD'nin yeni 939 pin'lik Athlon64 işlemcilerin performans karşılaştırmasının yanı sıra 64-bit üzerine tavsiyelerimiz olacak.

Athlon64 ve Athlon64FX İşlemciler: Nereden Nereye

AMD'nin 2002 senesi başından itibaren merakla beklenen işlemcisi ancak 2003 yılının 4. çeyreğinde piyasaya sunulabildi ve beklentiler doğal olarak fazlaydı. AMD'nin Athlon64 işlemcisi son kullanıcı açısından ilginç özellikler taşıyordu. Bunlardan en önemlisi, x86 mimarisi üzerine geliştirilmiş ve hem 32-bit, hem de 64-bit komut işleme özelliğine sahip olan bir işlemci olması.

AMD önce sunucular için Opteron işlemcisini; daha son kullanıcılar için ise hem Athlon64 hem de Athlon64 FX işlemcilerini piyasaya sürdü. Athlon64 FX, yapısında bulundurduğu çift kanal bellek kontrolcüsü, 1 MB L2 tampon belleği ve onu çalıştırmak için gereken Registered bellekler, hem bu işlemcinin fiyatını 700-800$ seviyesinde tutuyor, hem de anakart+bellek maliyetinin artmasıyla toplam sistem maliyeti çok üst seviyelere çıkartıyordu. Soket940 yapıya sahip Athlon64 FX işlemcisi hem Soket754 yapısındaki Athlon64 ile soket olarak uyumsuz olması, hem de çok yüksek bir fiyata sahip olması, üst seviye performans isteyen kişilerin haricinde işe yaramayan bir işlemci oldu. Aynı fiyat seviyesinde olan Pentium4 EE işlemci için de bunlar geçerli.

Son kullanıcıları esas olarak ilgilendiren işlemci aslında AMD'nin Athlon64 işlemcisiydi. "Standart sistem gereksinimine" ihtiyaç duyması, yapısında tek kanal bellek kontrolcü taşımasından dolayı nispeten uygun fiyatlara sahiplerdi ve son kullanıcılar açısından bunlar alınabilecek işlemcilerdi. Bu işlemciler Soket754 yapıya sahip.

İlk çıkan Athlon64 işlemcisi 3200+ (2.0 GHz) modelindeydi ve 1 MB L2 tampon belleğe sahipti. AMD, Athlon64 işlemcisini daha geniş kesime ulaştırabilmek için Athlon64 3000+ ve 2800+ modellerini piyasaya sürdü ve bu işlemcilerin L2 tampon bellek miktarını 512 KB'a düşürdü. Ortaya, aynı seviyedeki Pentium4 işlemcilerle benzer fiyatları olan işlemciler çıktı. Şu anda satılan Athlon64 işlemcilerinin önemli bir çoğunluğu 2800+ ve 3000+ hızında.

AMD'nin Athlon64 işlemcilerinin 1 Haziran öncesindeki genel tablosu buydu. Ancak, ortada birkaç sorun vardı. Birincisi; Athlon64 FX'in hem fiyat konusunda el yakması, hem de sistem gereksinimleri (Registered bellek) konusunda zorluk çıkartması. AMD'nin 2003 senesi sonunda itibaren soket değişimine gideceği bilindiğinden, Athlon64 FX işlemcileri anlamını biraz daha yitirmeye başladı. Sonuçta, henüz 64-bit özelliğini tam olarak kullanamadığınız bir işlemciye bir ton para verip, üstüne yakın bir dönemde soket değişimine gidilecek olması o işlemciyi anlamsız bir ürün haline getiriyor.

Soket754 yapıdaki Athlon64 işlemcilerdeki tek problem, L2 tampon bellek miktarı azaltılmış ve daha düşük hızlarda modelinin olmaması idi. AMD bunu, 512KB L2 belleğe sahip 2800+ ve 3000+ modellerini piyasaya sürerek halletti. Zira, 1 MB L2 tampon belleği tam verimle kullanacak yazılım sayısı çok fazla değil; L2 tampon bellek miktarını düşürdüğünüzde daha ucuza işlemci mal edeceksiniz ve performans kaybınız fiyat düşüşünden daha önemsiz hale gelecektir. Bu açıdan 2800+ ve 3000+ işlemciler önemli. Yakın bir zamanda AMD'nin Athlon64 2600+ işlemcisini de piyasaya sürüceği de kulağımıza gelen bilgiler arasında.

Athlon64 işlemcileri bir yana koyarsak, AMD'nin SoketA yapısındaki AthlonXP işlemcilerini de unutmamak gerekiyor. 400 MHz FSB hızlarıyla 3200+'a kadar dayanan AthlonXP işlemciler, fiyatlarına göre oldukça iyi performans sunuyorlar ve onları bir kenara itmek mümkün değil. Sonuç olarak ortada farklı soket yapıları, farklı segmentelere hitap eden karmaşık isimlendirmelerde AMD işlemciler var.

Bu yazımızda akıllardaki soruları da elimizden geldiğince cevaplandıracağız. İsterseniz şimdi konuya girelim.