ADSL furyası yeni başladı. Çoğu ülkede müthiş hızlara ulaşılmışken, bizde yeni başlayan bu hizmet, normal göre oldukça yavaş aslında. Ama biz bu tür konularda çok geri kaldığımız için, bu hızlara bile sevindik. Telekom tarafından yapılan indirimlerin ardından, herkes ADSL almak için sıraya girdi. Çoğu kişi mevcut diğer broadband aboneliklerini iptal edip, ADSL'e geçti.



İlk zamanlarda, Telekom çalışanlarının da acemi olmasından dolayı çeşitli sorunlar yaşandı. Kimse ADSL konusunda bilgili olmadığından, teknik servis bile kullanıcı sorunlarına cevap veremiyordu. Çoğu kişide sorunlar yaşandı. Bazılarının bağlantıları yapılamadı, bazılarına hızlar yanlış bağlandı. Ben de bunların arasındaydım. 2 hafta boyunca neler çektim anlatamam. Bunlar, başka bir yazı konusu olsun. Biz kendi konumuza dönelim.

Hızlı bir ADSL abonesisiniz diyelim. Bunu aldınız.. tek sebebi olmalı. O da internetin nimetlerinden faydalanmak. Oyun demoları indirmek, müzik ve film indirmek. Herşey iyi hoş ama, internete bağlanmak için, modeminizin de kaliteli olması gerekiyor. Piyasada, 3 çeşit modem var. Internal modemler, var olan ama pek bulunmayan modemler. Alcatel çipsetli birkaç tane görmüştüm ama fazla rağbet olmadığından, getirilmiyor. USB ve Ethernet bağlantılı modemler de diğer seçenekler.

Ethernet bağlantılı modemler, USB modemlere göre daha pahalı oluyorlar. Etherner modemlerin yazılımları kendi içlerinde olduğundan, explorer yardımıyla yazılıma ulaşıyor ve gerekli ayarları yapıyorsunuz. Donanımsal firewall gibi çarpıcı özellikleri olan bu modemler, x3 veya x4 gibi modellerle, çoklu bilgisayar desteği de verebiliyor. USB modemler ise, biraz daha basit yapıya sahipler. Yazılımını yükleyip USB kablosunu taktığınız zaman, çalışıyor. Sorunsuzca internette dolaşabiliyorsunuz. Bu yazımızın asıl konusu da, Zoom 5510 ADSL modem.

USB'den bağlanan bu modem, şu anda en çok satılan modem. Hem teknik özelliklerinin iyi olması, hem kalitesi hem de teknik servisinin kusursuz olmasıyla, tercih edilecek ilk modem olarak görüyorum Zoom 5510'u. Ayrıca 120.000.000TL gibi bir fiyat ile de, cepleri yakmıyor.

Modem'in kurulumu hakkında tüm bilgiler paketten çıkıyor. paketin içinden, modemin kendisi çıktığında, biraz şaşırıyorsunuz. Minicik olan modem, boyundan büyük işler beceriyor. Kutudan USB kablosu, 2 adet CD ve kullanma klavuzu çıkıyor. Ha bir de, Z-Blocker denen, ADSL sinyali ile telefon sinyalini ayıran bir cihaz çıkıyor. Modemin üzerinde USB girişi, telefon girişi ve çıkışı bulunuyor. USB girişinin hemen yanında telefon girişi var. Buraya hattınızı takıyorsunuz. Diğer girişe ise, Z-Bocker'ı takıyor ve onun çıkışına da telefonu bağlayabiliyorsunuz. Eğer o aleti kullanmazsanız, telefonu açtığınızda parazit oluyor ve bağlantınız da kesilebiliyor. Modemin kutusundan ekstra bir telefon kablosunun çıkması da iyi bir özellik.

Modem'in performansından memnun kalacaksınız. Normalde maksimum 55kbps alabileceğim bant genişliğimden, 52-53 gibi bir hıza ulaşabiliyorum. Bu da yetiyor da artıyor bile. Aslında şöyle bir durum da var. Benim ethernet modem de kullanma imkanım oldu. Tecom marka olan bu modem, Zoom 5510'dan daha performanslı bir modemdi. Ama firewall konusunda sıkı kuralları olduğundan, çeşitli sorunlar yaşadım. Bunlardan yazının sonunda bahsedeceğim. Bu modemin incelemesini yapmamın asıl sebebi de bunlardı zaten. Asıl amacım, sizlere ADSL kullanımı konusunda da fikir vermek.
Modem hakkında teknik bilgiler vermiyorum. Nasıl olsa ihtiyacınız olmuyor. Zaten piyasada satılan bütün modemlerin özellikleri birbirine benziyor. USB modemlerde birden fazla bilgisayara bağlantı seçeneği olmuyor. Zoom'un bu özelliği taşıyan modelleri de mevcut. Onlar da kaliteli ama ben yine de ev kullanıcıları için 5510 modelini tavsiye ediyorum.

Modemlerin performansı falan bir yana dursun, size verilen garanti ve teknik servis hizmeti de büyük önem taşıyor. Telekom'un teknik servisinin nasıl da içler acısı olduğunu biliyorsunuz. Zoom modemlerin evi Oluşum Bilgisayar. Burayı her gün, 0 212 234 57 80, 0 212 224 46 04 numaralarından arayabilirsiniz. Size kesinlikle yardımcı oluyorlar. Telekom'un nasıl hatları dolu oluyorsa, burası da devamlı meşgul çalıyor. Her türlü konuda bilgiye sahip teknik elemanlar, işlerini iyi yapıyorlar ve gerekirse kontrol için sizi evden arıyorlar. Türkiye'nin neresinde olursanız olun hem de. Reklam yapmak için söylemiyorum, ülkemizde böyle bir hizmeti veren başka yer olmadığı için sizleri bilgilendiriyorum.

Zoom modemde bir sorun yaşadım ve garantiye yollamam gerekti. Kargo ile Oluşum'a yolladığımda, ellerine geçtği gün, direk değiştirip bana geri yolladılar. Bu da, sorun çıkması durumunda başınızın ağrımayacağı anlamına geliyor.

Gelelim en önemli konuya. Dosya paylaşım programlarının, çeşitli modemlere alerjileri var arkadaşlar. Forumlarda ve çeşitli yerlerde görüyorum, genelde ethernet'li modemlerde, P2P programlarda verim alınamıyor. Çünkü port ayarları, firewall ayarları, çeşitli portların firewall korumasından çıkarılması gibi detaylarla uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Tecom modem kullanırken, genel hızım mükemmel olmasına rağmen, hiçbir dosya paylaşım programından verim alamıyordum. Bunu yurt dışı çıkışlarından zannederken, Zoom 5510 ile yaptığım bir deneme sonucunda, sorunun modemden kaynaklandığını gördüm. Aslında bu bir sorun değil, güvenlik önlemi. Ama o kadar da önemli değil. Yani USB modem kullandığınızda da bilgisayarınızı sorunsuzca koruyabiliyorsunuz.

Uzun lafın kısası, download için ethernet ile bağlanan modemlerde bir sorun var. Forumların çoğu bu gibi sorunlar yüzünden karışıklık içerisinde. USB modemlerde böyle bir sorun olmuyor. Zaten basit. Donanımsal firewall da olmadığından, port ayarlarını kurcalamanız gerekmiyor.

Bu yazıyı tüm ADSL kullanıcılarına ve yeni abone olacaklara yardımı olması için yazdım. Tüm söylediklerim, bir şekilde başımdan geçen olaylar sayesinde yaşanmıştır. Kesin bir sonuca vardığımdan da, sizlerle paylaşma gereği duydum. Çünkü sizlerin bu tür sorunları yaşamanızı istemiyorum.

kaynak
www.trgamer.com