ecompta.jpg

Günümüzde e-dönüşüm uygulamalarından en çok kullanılanı ve belki de en önemlisi e-fatura sistemi olarak görülmektedir. E-fatura sistemi ile mükellefler kâğıt ortamında fatura basmak yerine elektronik ortamda fatura oluşturmakta ve kullanmaktadır. Vergi Usul Kanunu uyarınca mükellefler işlemlerinde fatura düzenlemek zorunda olup bunu kâğıt ortamında yapmaktadır. Özellikle çok sayıda fatura düzenleyen bazı mükellefler için bu işlemler çok fazla işlem ve maliyet oluşturmaktadır. Bunun önüne geçmek için uygulanan e-fatura sistemi ile çok daha az maliyetle daha hızlı şekilde fatura düzenlenebilecektir.

E-Fatura Sistemi Kullanımı

E-fatura sistemi ülkemizde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen bir sistemdir. Gib-Portal sistemi olarak adlandırılmakta olan sistem ile birlikte kullanılan e-fatura işlemleri pek çok teknolojik alt yapı ve güvenlik sistemi ile yürütülmektedir. E-fatura sistemi mükelleflerin fatura oluşturmasına ve karşı tarafa ulaştırmasını imkân vermektedir. Bu sistem için mükellefler iki yöntem ile yararlanabilirler. Birincisi doğrudan entegrsyon yöntemi olup kendi bünyesinde gerekli alt yapıya sahip olan mükellefler için geçerli bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Diğer yöntem olarak özel entegratör firmalar aracılığı ile sistemden yararlanılmak bulunmaktadır. Bu sistem ile de gerekli alt yapıya sahip olmayan mükellefler bu firmalar aracılığı ile sistemi kullanmaktadır.

E-Fatura Sistemi Avantajları

E-fatura sistemi mükellefler ve kamu idaresi için pek çok avantajlar sağlamaktadır. Öncelikle mükellefler artık yaptıkları işlemleri çok daha hızlı yapacaktır. Bu işlemlerin hızı özellikle günlük olarak binlerce fatura düzenleyen mükellefler için büyük sorun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bunlar için hem zaman hem daha az maliyet oluşması sağlanmaktadır. Bununla birlikte fatura saklama sorunu da ortadan kalkmaktadır. Mükellefler tüm faturalarını bir hafıza kartında dahi saklayabilecektir. E-fatura sistemi ile ilgili bilgi almak için foriba.com/tr adresini ziyaret edebilirisiniz.