Avea, numara taşınabilirliği konusunda Telekomünikasyon Kurumu’nun 1 Şubat 2007’de yayınladığı yönetmelik
uyarınca cep telefonu abonelerini numaralarının sahibi yapacak sistemin altyapı çalışmalarını başlattı.

Kurulacak bu sistem sayesinde, numara taşınabilirliğinin uygulanmaya başlaması ile beraber, GSM operatörlerinin aboneleri telefon numaralarını değiştirmeden operatör değiştirebilecekler.

Avea’dan yapılan açıklamada, dünyanın pek çok ülkesinde tüketicilere bir hak olarak tanınan numara taşınabilirliğinin Telekomünikasyon Kurumu’nun bu sene başında çıkarttığı yönetmelikle Türk tüketicisine de sunulması
yönündeki uyumluluk çalışmalarına hızla devam eden şirketin, bu doğrultuda önemli bir işbirliğine imza attığı bildirildi.

Açıklamaya göre, Avea çözüm ortağı olarak Argela ve Alcatel-Lucent ile anlaşarak, Numara Taşınabilirliği Projesini başlattı.

Bu proje çerçevesinde Argela, Avea sistemlerini merkezi veri tabanı ile entegre edecek ve süreci yönetecek sistemin kurulmasından sorumlu olacak.

Alcatel-Lucent ise Tekelec firmasının çözümlerinin hayata geçirilmesinden sorumlu olacak.

Proje kapsamında bilgi-işlem sistemleri ile merkezi veri tabanının
iletişimini ve numara taşınabilirliği sürecinin yönetimiyle ilgili bilgi
işlem alt yapısının entegrasyonunu sağlayacak bir sistem kurulacak.

Sistem için üretilecek çözümler, Avea ve Argela proje ekiplerinin ortak çalışmasıyla ve tamamıyla Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp, geliştirilecek.

Kurulacak bu sistem sayesinde, numara taşınabilirliğinin uygulanmaya başlaması ile beraber, GSM operatörlerinin aboneleri telefon numaralarını değiştirmeden operatör değiştirebilecekler.

Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Jamal Fakory, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Telekomünikasyon Kurumu Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği uygulaması konusundaki altyapı çalışmalarına hızla devam ettiklerini belirterek, bu çerçevede, sektörde bilgi birikimi ve uzmanlığına güvendikleri Argela ve Alcatel Lucent ile ortaklaşa bir projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.

Argela ve Alcatel-Lucent’in kendilerine, numara taşınabilirliği ile
ilgili ihtiyaç duyulan çözümü istenilen esneklikte ve değişebilecek
koşullara adapte edilebilir bir yapıda sunacağını dile getiren Fakory, "Bugüne kadar iş (çözüm) ortaklarımız Argela ve Alcatel-Lucent ile pek çok başarılı projeyi hayata geçirdik. Bu projeyi de 2007 içerisinde başarıyla hayata geçireceğiz" dedi.
Kaynak: milliyet.com.tr