1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    DM Sever Array franklinda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2006
    Yer
    artvin
    Mesajlar
    112
    İtibar Gücü
    0

    Wink Pardus 2009.2 sürümü ile karşımızda

    Pardus 2009.2 Yayınlandı!
    03 Haziran, Perşembe

    TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus’un “Geronticus eremita” yani “Kelaynak” ismini verdiği yeni Pardus 2009.2 sürümü sunuculardaki yerini aldı.

    Açık kaynak dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus’un yeni sürümü çok özel bir isimle kullanıma sunuldu. Pardus 2009.2, Latince ismi Geronticus eremita olan Kelaynak ismi ile sunuculara ulaştı. Pardus böylelikle, türü kritik tehlike sınırında olan Kelaynaklara bir gönderme yapıyor. Pardus 2009.2 Geronticus eremita, kullanıcılara çok daha kararlı ve yüksek performansa sahip bir sistem sunuyor. Yeni sürüm, diğer tüm sürümlerde olduğu gibi kullanıcılara kolay kullanılabilen, hızlı, güvenli bir masaüstü ortamı ve binlerce özgür yazılım sağlıyor.

    Pardus 2009.2 Geronticus eremita ile beraber en son KDE kararlı sürümü, gelişmiş sürücü desteği, çok daha büyük yazılım deposu ile geliyor. Pardus 2009.2 Geronticus eremita birçok yeni özelliğe sahip. KDE 4.4.4, Linux kernel 2.6.31.13, OpenOffice.Org Ofis Araç Seti 3.2.1.3, Mozilla Firefox 3.6.3, Gimp 2.6.8,, Python 2.6.5, Qt 4.6.2, Thunderbird 3.0.4 depodaki yazılımların sadece birkaçı. Ayrıca bu sürüm ile birlikte birden çok dil destekli uluslararası sürüm DVD olarak geliyor.

    Pardus 2009.2 Geronticus eremita Türkçe desteğinin yanı sıra daha fazla yazılım eklenen görüntü yaklaşık 1GB boyutu ile ister DVD'ye, ister USB disk gibi araçlara yazılarak kullanılabiliyor.
    Kurulum Gereksinimleri

    Pardus'u x86 uyumlu ortalama bir donanımda çalıştırabilirsiniz. Yüksek performans için en az 512 MB RAM (bellek) ve 1400 MHz işlemci öneriyoruz. Pardus 2009.2 için asgari ve tavsiye edilen donanım gereksinimleri aşağıdadır:

    - 256 MB bellek (1GB ve üzeri tavsiye edilir)

    - 450 MHz Intel ya da AMD işlemci (1000 MHz ve üstü tavsiye edilir)

    - En az 4 GB boş disk alanı (10 GB tavsiye edilir) KDE 4.4
    Yeni KDE ile Birlikte Pardus 2009.2 Geronticus eremita

    Masaüstü Ortamı Öntanımlı masaüstü ortamı KDE 4.4.4 sürümüne güncellendi. Pardus depolarındaki tüm KDE programları KDE 4 sürümlerine güncellendi. Yeni KDE ile birlikte kullanıcılar masaüstü kipleri olan Öntanımlı Kip, Eski KDE Kipi ve yeni Netbook Kipi, küçük ekranlar için optimize edilmiş görünüm, arasında seçim yapabilecekler. Pardus ekibi, ekran parlaklığı ve ses seviyesi değişikliklerini masaüstü temasına uygun ve şık bir şekilde görüntüleyen KOsd yazılımını yeni KDE sürümüne dahil etti. Yeni sürüm KDE ile Pardus kullanıcılarına yepyeni bir masaüstü tecrübesi sunuyor. Her bileşenin masaüstünde herhangi bir yere konumlanabildiği ve özelleştirilebildiği Plasmoid teknolojisi, masaüstü ile tam uyumlu Strigi masaüstü arama teknolojisi, masaüstü ortamı ile bütünleşik masaüstü efektleri, uzaktan erişim vb. pek çok özellik içeren yeni nesil dosya yöneticisi Dolphin, kullanıcılarımızı bekleyen yeniliklerden sadece birkaçı. Bu sürüm, her zaman olduğu gibi Pardus web sitesinden indirilebiliyor.
    Özgür yazılım gibi çoğalacak Kelaynaklar için

    Yeni Pardus 2009.2 Geronticus eremita sürümünün üstünlüklerini, yok olmak üzere olan bir tür ismiyle sunmalarının özel bir anlamı olduğunu belirten Pardus 2009 Sürüm Yöneticisi Onur Küçük şunları söyledi

    “Geliştirdiğimiz sürümlerle ülkemizde açık kaynak ve özgür yazılımın temsilciliğini üstlenirken, bu alanın gelişmesine destek olmayı, daha fazla kullanıcının açık kaynak dünyasının sunduğu fırsat ve kolaylıklarla tanışmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Yeni sürümümüz Pardus 2009.2 Geronticus eremita da sunduğu üstün özelliklerle bu amacımıza ulaşmamız açısından önem taşıyor. Yeni sürümümüze Geronticus eremita, bir başka deyişle Kelaynak ismini verdik. Sahip olduğu tüm güzelliklere, hatta bazı yörelerde kutsal olarak kabul edilmesine karşın, yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan, çoğalmasının hayati önem taşıdığı bir tür ismi Pardus için çok anlamlı. Bu girişimimizin kelaynakların korunmasına ve çoğalmaları için yürütülen çalışmalara katkı sağlamasını umuyoruz.”
    Güzel ve zarif bir kuş: Kelaynak

    Mısır hiyerogliflerinde de yer alan ve yüceltilen kelaynakların, tüysüz kırmızı bir yüz ve kafaları ile uzun kıvrık kırmızı bir gagaları bulunuyor. Başlarında tüy olmaması nedeniyle kelaynaklara bu ad veriliyor. Eski el yazma belgelerden, kelaynakların Avrupa'da 1504 yılından itibaren yaşadıkları biliniyor. Dünyada sadece Türkiye'de Birecik ve Fas’ta koruma altında az sayıda yaşamını sürdürüyor. Bu tür resmi olarak kritik tehlike sınırında bulunuyor. Yaşayabilecekleri yerler Fas, Türkiye ve Suriye’den oluşuyor. Dünyada sadece yaklaşık 500 kelaynak bulunuyor. Kelaynakların yok olmasının birçok nedeni var. Bunların başında avcılık geliyor. Beslenme alanlarının çeşitli nedenlerle kaybı da bu nedenler arasında yer alıyor. 1950 yılında çekirge salgınına karşı yapılan DDT ilaçlaması Birecik'teki kelaynakların hızla yok olmasına neden oldu. Kurtulanlar ise ilacın etkisi ile birkaç yıl yumurta vermedi. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Doğa Derneği tarafından Kelaynaklarla ilgili eğitim projesi uygulanıyor. Projeyle, kelaynakların tanıtımına katkı sağlamak ve bölgeye daha çok ziyaretçinin gelmesi hedefleniyor. Ülkemizde 1977 yılında göçe gidenlerin dönüşüyle birlikte, tekrar doğaya bırakılarak yarı vahşi olarak varlıklarını sürdürmeleri amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından kurulan “Kelaynak Üretme İstasyonu” da bulunuyor. Yöresel olarak "Kelaynaklar" olarak adlandırılan Kelaynak kuşları Bireciklilerce kutsal sayılıyor.
    Kurulan Cd
    ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/k...us-eremita.iso
    Çalışan Cd
    ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/c...us-eremita.iso
    artık pardus üzerinde her nevi windows yazılımını kurma imkanımız var "wine" ile ve bu konuda microsoft ile işbirliği sonucu son zamanlarda oluşmuş bir çok platform ve uygulama bulabilirsiniz bu konuda bir araştırma yapılıp foruma konabilir böyle bir araştırmayı düşünüyorum linux oyunlardaki yetersizliğini bu iş birliği kapsamında directx türevi bir yolla çözecek umarım microsoft eskiden mac için bir iki işbirliği ve yazılım sunuyordu bu günlerde onun yerini linux almış durumda microsoftta yükselen bir trend içerisinde olan ve ülkemizde bile devletin bazı kurumlarında kullanılan linux işletim sistemlerini görmezden gelemiyor çünkü artık bireysel bir yapıdan kamusal ve devlet yapısına geçmekte linux buda microsoftun hareket alanını kısıtlıyor

    artık özgürlük için pardus diyenlerin yeni sürümü indirme vakitleri gelmiş gibi görünüyor buradan indirin
    Konu franklinda tarafından (11-06-2010 Saat 12:39 ) değiştirilmiştir.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Pardus 2009 Çıktı
    By csniper in forum Linux & Linux Yazılımları
    Cevaplar: 8
    Son Mesaj: 18-07-2009, 13:17
  2. Pardus 2007.2 sürümü?
    By MrPerFormance in forum Linux & Linux Yazılımları
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 30-07-2007, 22:31
  3. yassak (ücretsiz sürümü)
    By KaRa_KRaL in forum İndir (download)
    Cevaplar: 14
    Son Mesaj: 23-12-2006, 11:53
  4. pardus
    By halil87 in forum Windows & Windows Yazılımları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29-11-2005, 04:14

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Donanım forumu - Byte Hesaplayıcı - Notebook tamir Beşiktaş - beşiktaş bilgisayar servisi - beşiktaş bilgisayar servis - beşiktaş notebook servisi - beşiktaş servis - Beşiktaş Kamera Kurulumu -
 

SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2