Microsoft eğlence bölümünün önemli isimlerinden biri olan Peter Moore'un, Electronic Gaming Monthly dergisine yaptığı açıklamada, gelecek neslin oyun konsolu olması planlanan yeni Xbox hakkında ipuçları verdi. Moore şunları söyledi:

"Xbox 360'ın yaratıcı takımı yeni Xbox konsolu üzerinde çalışıyor. Şu anda 2011-2012 yılında pazarda hangi tür işlemcilerin olacağına yönelik bir çalışma içindeler." Ayrıca Moore, Xbox satılmaya devam ettiği sürece destek vermeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Sony'nin PS4 çalışmalarını itiraf etmesi, Nintendo'nun yeni Wii için girişimlere başlamış olması ve yeni Xbox müjdesi verilmesiyle konsol piyasası şimdiden iyice kızışmaya başladı.

Konsol karşılaştırmaları yapılırken çoğunlukla hangi platformun ne kadar hızlı donanıma sahip olduğu ve oyunların grafik değerleri göz önüne alınır. Ancak Nintendo, Wii platformu ile bu genel görüşü yeni baştan yaratarak, basit donanımlar ve grafiklerle çok eğlenceli ve çok satan oyunlar yapmayı başardı. Bu gelişmeler göz önüne alındığında gelecek nesil konsolların hangi özelliklerle ön plana çıkacakları daha da önem kazandı.

Bunun yanında Microsoft'un "Project Natal" ve Playstation'ın henüz adı belli olmayan benzer projesi sayesinde yüksek kaliteli grafiğe sahip oyunlar hareket kontrolüyle oynanabilecek.