Şömine imalatı türlerine yakıt cinsi açısından bakıldığında odunlu şöminelerin ısıtma kabiliyetinin diğer türlere göre daha yüksek olduğu verilerle ortadadır. Ancak odunlu şöminelerin belirli ölçülerde münferit düşey baca ihtiyacı olduğundan çok katlı sistemlerde yer alamamaktadır.Burada devreye diğer yakıt türlerindeki şömineler girer ki bunların arasında hermetik baca sistemiyle her mekana kolayca monte edilebilen onaylı doğalgazlı veya lpg'li şömineler tasarımlarıyla temiz ve yakıt taşıma külfeti olmaksızın konforlu bir seyir zevki ortaya çıkarır.Isıtma yönü bu yakıt türlerine daha zayıf olan herhangi bir baca ve tesisat donanımı gerektirmeyen elektrikli ve bio ethanol sıvı yakıtı ile çalışan bacasız şömineler işin daha çok dekoratif yönündedir.

Bir ısıtma aracı olarak şömine nasıl değerlendirilebilir?, Bunun yanı sıra, şöminenin dekorasyondaki yeri nedir, dekoratif bir unsur olarak şömineyi nasıl değerlendirirsiniz?

Bir ısıtma aracı olarak şömine yapımı kesinlikle mekanlarda alternatif bir elemandır.Çünkü mekanlardaki münferit ve merkezi ısıtmalarda meydana gelebilecek herhangi bir problemde özellikle odunlu şömine ,kullanıcının imdadına yetişmektedir. Özellikle yüksek verimlilik değerlerine haiz şömine hazneleri için başta Avrupa ve tüm Dünya'da şömine üreticilerine teşvikler verilmektedir. Bunun yanı sıra ülkemizde daha çok bir dekorasyon elemanı olarak görülen şömineler gelişen teknolojiler ve bilinçlendirmeyle mimaride projeye en baştan girmesi gereken bir eleman olarak karşımıza çıkıyor.Dolayısıyla ''Şömine bir mobilya değil ısıtma aracıdır''diyebiliriz.

Ne kadar genişlikteki ortamlarda şömine kullanılması doğrudur? Böyle bir kriter var mıdır? Örneğin şömine ile evin tamamını ısıtmak mümkün müdür? Yoksa sadece destekleyici bir ısınma yöntemimidir?

Yakıt türlerine ve açık -kapalı sistem diye nitelendirdiğimiz tiplere göre değişmekle beraber yanma için gereken havayı ortamdan tüketmeyen bir şömine haznesinde minimum 25 m2'lik bir mekanda doğru uygulama ve kullanım şartlarında sağlıklı olandır.

Yakıt türlerinden odunlu veya doğalgazlı tip olarak ise kapalı tip bir hazne ile max 150 m2'lik bir mekanı fan ve ısı dağıtım kanalları ile ısıtmak mümkündür.Ancak tüm parametreler projeye göre değişkenlik gösterebilir.

Daha çok ne tarz evlerde uygulanır? Hangi evlere, ne tip şömine uygundur?

Müstakil mekanlarda hem estetik hem de ısıtma kabiliyeti açısından odunlu ve doğalgazlı şöminelerin; Çok katlı binalarda ise ısıtma kabiliyeti ve baca uygulama müsaitliği açısından olan onaylı doğalgazlı şöminelerin yanı sıra diğer yakıt türlerinde ki şöminelerinde kullanılması uygundur.

Şömine imalatı ve şömineler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için Ankara Şömine sitemizi ziyaret edebilir ve bize ulaşabilirsiniz.